Akadeemia õpetab, kuidas jätkusuutlikult tegutseda.

„Kümme kuud kestvas akadeemias õpitakse nägema oma organisatsiooni tegevuse mõju keskkonnale ja seda targalt vähendama. Samuti saadakse teadmisi kliimamuutusest, ringmajandusest ja toote-teenuse elutsüklist,“ kirjeldab Vihma.

2020. aasta septembris alustas Rohetiigri Akadeemia esimene lend, selle aasta septembris alustab juba kolmas. Ühes lennus on üle kümne ettevõtte ja organisatsiooni, programm kestab septembrist maini ja tunnid toimuvad ühel päeval kuus. Ja mis kõige parem – kolmandas lennus osalemiseks on veel vabu kohti!

Professionaalide käe all lähenetakse igale ettevõttele individuaalselt

Programm jaguneb teoreetilisteks loenguteks ja praktilisteks töödeks, kus osalejatel tuleb lahendada konkreetseid, oma ettevõttele spetsiifilisi ülesandeid.

„Akadeemia käigus tuvastab iga organisatsioon oma keskkonnamõju, seab pikaajalised keskkonnasõbralikkuse eesmärgid ning valib ühe põhitegevuse, mille keskkonnamõju uute töövõtetega vähendada,“ selgitab Vihma. Lisaks esitlevad osalejad akadeemia kohtumistel oma organisatsioonides tehtud kodutöid.

Rohetiigri Akadeemia juht Markus Vihma

„Koolituspäevadel omandavad osalejad oskused ja tööviisid, mida saavad oma asutuses iseseisvalt rakendada. Rohemuutuse käivitamisel või võimendamisel aitavad iga organisatsiooni nii keskkonna- kui ka muutusjuhtimise mentorid, kuid tuge saab muidugi ka teistelt osalevatelt organisatsioonidelt ja oma kursusekaaslastelt,“ julgustab Vihma programmis osalema.

Programmi koostamisel on osalenud TalTech, Tallinna Ülikool, Eesti Kunstiakadeemia ja Estonian Business School. Lisaks ülikoolide lektoritele peavad loenguid Rohetiigri koostööpartnerid Sustinere ja Miltton. Ettevõtteid aitavad mentoritena keskkonnaeksperdid Maris Ojamuru, Merili Vares, Kadi Kenk, Markus Vihma, Harri Moora, Ivar Heinola, Teele Pehk, Marko Siller jt.

Edu saavutamiseks peab alustama rohujuuretasandilt

Kokku on Rohetiigri Akadeemia läbinud üle 30 ettevõtte ja organisatsiooni väga erinevatest eluvaldkondadest: Tere, Riigikantselei, Reformierakond, LHV, Tallinna Sadam, Bolt, Lääne-Harju vald ja paljud teised.

Vihma sõnul on positiivseid näiteid väga palju ja iga osalenud ettevõte võiks oma kogemusest ja teekonnast pikalt rääkida. „Kõige olulisem on vast see, et akadeemia lõpus on mõistetud, et rohepööre ei ole projekt, vaid nõuab väga põhjalikku ettevõttesisest eesmärkide sõnastamist ja protsesside läbi vaatamist. Kõige edukamad ollakse siis, kui rohemuutuste läbiviimine on omaniku ja juhtkonna tahe, mis kirjutatakse sisse ettevõtte strateegiasse ja tegevusplaani. Siis on kindel, et kõik tegevused lähtuvad jätkusuutlikkuse printsiibist ja rohepesu ohtu ei ole,“ lisab ta.

„Üks hiljutisemaid rõõmustavaid näiteid on meie vilistlane Jolos, kes akadeemia programmi vältel lõi esimesena Eestis sündmuste kestlikkuse terviklahenduse, mille käigus vaatasid läbi kõik sündmuste keskkonnaaspektid. Nendest põhimõtetest lähtuvalt korraldasid nad nüüd näiteks Wise’i suvepäevad, mille kohta on nad avaldanud ka detailse ülevaate.„

Jolosese jätkusuutlikkuse juht Katre Kahtre ja Markus Vihma Rohetiigri Akadeemia II lennu lõpetamisel

Rohetiigri Akadeemia on mõeldud ettevõtetele, seega osalema on oodatud 2–4 ettevõtte liiget koos juhiga, et teadmised inimeste liikumisega kaduma ei läheks.

Ja kui ka sel aastal enam osaleda ei õnnestu, siis lootust on, et programm jätkub ka edaspidi: „Akadeemia on elujõuline seni, kuni rohemuutuste elluviimine on inimestele oluline. Ma usun, et see küsimus muutub lähiaastatel järjest aktuaalsemaks, kuid loodetavasti ei jää me ka ainukesena sellist tuge pakkuma,“ loodab akadeemia juht.

Jaga
Kommentaarid