Kliimakriis võis viimastel aastatel korraks koroonapandeemia varju jääda, kuid sellest hoolimata on see jätkuvalt meie aja kõige pakilisem väljakutse. Sündmuse eesmärk on anda noortele võimalus oma tuleviku osas kaasa rääkida. Kuna kliima ja ränne on omavahel tihedalt põimunud, vaatame nendele teemadele peale tervikuna.

Peaesinejaks on kanada sotsiaalantropoloog professor Mark Nuttall, kes on uurimistööd teinud Gröönimaal, Alaskal, Kanadas, Soomes, Šotimaal ja Walesis ning keda huvitavad muu hulgas ilmastiku ja kliima antropoloogia ja keskkonnaajalugu, keskkonnamuutused ning identiteedid ja piirialad.

Kliimakriis on jätkuvalt meie aja kõige pakilisem väljakutse

Professor Mark Nutalliga vestleb Eesti Vabariigi endine president Kersti Kaljulaid ning sellele järgneb arutelu, kus lisaks Mark Nuttallile osalevad veel Euroopa Komisjoni asepresidendi Frans Timmermansi diplomaatiline vanemnõunik Anthony Agotha, ettevõtja ja jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin asutaja Triin Hertmann ning Eesti kliimaaktivist Kertu Birgit Anton. Arutelu juhib inimgeograaf ja Tallinna Tehnikaülikooli rohelise ülemineku prorektor professor Helen Sooväli-Sepping.

Foorumi teine osa keskendub noorte kliimaaktivismile. Uurime, et mis motiveerib noori globaalsetes küsimustes, nagu kliimamuutused ja ränne, midagi ette võtma ja milline aktivism võib tuua ühiskonnas muutusi. Kuidas tulla toime hirmu ja ärevusega, mis võivad ümbritseda kliima- ja rändeküsimusi ning kuidas luua positiivseid tulevikuväljavaateid. Samuti seda, kas segaste sõnumite ajastul peaks kliimaõpetus olema osa iga kooli õppekavast. Arutelu juhib laulja ja muusik Marten Kuningas.

Foorumi töökeeleks on inglise keel sünkroontõlkega eesti keelde ning sündmust on võimalik jälgida ka Facebooki otseülekande vahendusel.

Ürituse ajakava:

13.30-14.00 Arutelu presidendi Kersti Kaljulaidi ja sotsiaalantropoloogi Mark Nuttall'i vahel.

14:00-15:15 Esimese paneeli arutelu „Kliima ja ränne: Väljakutsed ning võimalused“. Osalevad Mark Nuttall, Anthony Agotha, Triin Hertmann ja Kertu Birgit Anton. Arutelu juhib Helen Sooväli-Sepping.

15:45 Keenia kliimaaktivisti ja Hali Hewa nimelise kliimateemaliste taskuhäälingute saatejuhi Abigael Kima video formaadis sissejuhatus teise paneeli

16:00-17:30 Teise paneeli arutelu „Tulevik, aktivismi vormid, emotsioonid ja käitumine“. Paneelis osalevad noorteaktivist Dominika Lasota (Poola), Eesti noorteaktivist Alesja Jagolnik, Tallinna 32. Keskkooli õpetaja ning Tallinna Aasta põhikooli õpetaja 2018 ja 2019 Maarit Jõemägi; tulevane sotsiaalteadlane ning TÜ Ühiskonnateaduste instituudi kestliku ülemineku doktorant Kaisa Jõgeva. Arutelujuht on Marten Kuningas.