Rohelise pealinna Tallinna peamised üritused jaanuaris

Botaanikaaeda näitusele

Jaanuaris algab Tallinna botaanikaaias terve aasta kestev Euroopa rohelise pealinna eriprogramm, mille esimene üritus on Peeter Lauritsa näitus „Jäämere purjed palmimaja taevas“. Näitus avati 13. jaanuaril ja on üles ehitatud kontrastile – arktilised taimed versus troopikataimed, ookeanitaimed versus maismaataimed.

Põnevust noortele

Noortele ja lastele on juba alanud konkursid, näiteks keskkonnateemaliste uurimistööde ja videote võistlus. Lõppenud on juba rohelise pealinna maskoti joonistamise võistlus, mille võitja koos rohelise pealinna maskotiga kuulutatakse välja 17. jaanuaril Eesti loodusmuuseumis. Noorte kõnevõistluse „Elurikas linn“ võitjad on samuti selgunud ja üks neist saab esitada oma kõne juba tiitliaasta avatseremoonial.

Koolides ja lasteaedades korraldatakse tiitliaasta avamise raames mitmesuguseid töötube. Näiteks käivad koeratüdruk Lotte ja Jänku-Juss 16.–27. jaanuaril ligi 20 lasteaias prügi sortimisest rääkimas. 23. jaanuarist 2. veebruarini korraldab kestliku toidukultuuri eestvedaja Peeter Pihel Tallinna 22 koolis 7.–9. klassi õpilastele toidu säästliku ja jätkusuutliku tarbimise töötube.

Üritusterohke avanädal

Tegevuse poolest on kõige tihedam aeg 19.–21. jaanuaril. See on Euroopa rohelise pealinna avanädalavahetus, kui linnas toimub mitu olulist üritust.

19. jaanuaril kohtuvad Tallinnas kahe rahvusvahelise linnade võrgustiku, Euroopa rohelise pealinna ja Global Goals for Citiese liikmed, et vahetada üksteisega kogemusi kestlike linnade arendamises ning arutleda rohelise pealinna tiitli tuleviku üle. „Euroopa rohelise pealinna võrgustik loodi 2014. aastal ja sinna kuuluvad linnad, kes on olnud selle konkursi finaalis. Praeguseks kuulub sinna 34 linna. Euroopa rohelise pealinna võrgustik on meile väga oluline koostööpartner. See annab meile võimaluse õppida parimatelt,“ kommenteerib Tallinna rohelise pealinna partnerlussuhete juht Kadri Kopli. Ta lisab, et kohtumise käigus on kavas tutvustada, mis on Tallinnal sel aastal plaanis, ja arutleda võrgustiku töö tõhustamise võimalusi. Samuti tutvustatakse külalistele Tallinna kõige jätkusuutlikumat linnakut, roheteemadel eeskujulikke samme teinud Ülemiste Cityt.

20. jaanuaril toimub Tallinna Euroopa rohelise pealinna aasta avakonverents jätkusuutlike linnade teemal, selle avavad Euroopa Komisjoni keskkonna, ookeanide ja kalandusvolinik Virginijus Sinkevičius ja linnapea Mihhail Kõlvart ning mille peakõneleja on endine EL-i kliimavolinik ja EL-i kliimamuutustega kohanemise missiooni nõukogu juht Connie Hedegaard.

21. jaanuaril saavad kõik soovijad Tallinna Euroopa rohelise pealinna aasta avamisel kaasa lüüa Tallinna keskraamatukogu raamatukogudes: üle linna toimub raamatukogudes koolitusi ja töötube, kus käsitletakse keskkonnateemasid alustades digiprügi koristamisest ja taaskasutusest ning lõpetades maitse- ja toataimede kasvatamise, linnaaianduse ning seemnepaberite tegemisega. Kõik töötoad on tasuta ja eelregistreerimisega.

Sama päeva õhtul toimub kruiisisadamas Euroopa rohelise pealinna pidulik avatseremoonia, kus antakse Tallinnale üle Euroopa rohelise pealinna tiitel. Avatseremoonia loomingulise tiimi moodustavad Tallinna Linnateatri näitlejad: kunstiline juht on Mikk Jürjens, õhtujuhid Sandra Uusberg ja Kaspar Velberg. Tseremoonial astuvad üles tunnustatud muusikud Vaiko Eplik ja Eliit, Puuluup, Andres Kõpper, JT Conception ning teiste seas peab kõnet rohelise pealinna kõnevõistluse „Elurikas linn“ võitja, Tallinna gümnasist Liisa-Lotta Tõiste.

„Avatseremoonia on omamoodi teatrietendus, mis sisaldab spetsiaalselt selle jaoks loodud muusikalisi etteasteid, lühifilme, kõnesid ja üllatusi. Maailma paremaks muutmiseks peame seda hingepõhjani tunnetama ja aitama – nii linnana kui ka kodanikena,“ kirjeldas eesootavat etendust Mikk Jürjens. Pühapäeval, 22. jaanuari hommikul jõuab ETV ekraanile Euroopa rohelise pealinna avamise erisaade.

Uued võimalused

Rohelise pealinna aasta tähistamiseks on loodud ka toetus elukeskkonda rikastavatele ja väärtustavatele algatustele, toetust on oodatud taotlema mittetulundusühingud või muu õigusliku vormiga ettevõtted või organisatsioonid või vähemalt 18-aastased Tallinna elanikud, kellel on keskkonnateemalisi ideid ja omaalgatust osaleda Tallinna kogukondade ühistegevuses. Taotlusvoorude tähtajad on 20. jaanuar, 17. veebruar ja 17. märts.

Samuti kutsub linn rohelise missiooniga linnakodanikke ühinema Rohenügijate võrgustikuga.

Lisainfot Tallinna rohelise pealinna ürituste ja tegevustest leiab aadressilt greentallinn.ee/programm.