Sõidukit juhitakse, kasutades 4G-võrku ELMO Rendi kontoris asuvast juhtpuldist. Testperioodil istub autos siiski ka turvajuht, kes sekkub ohu tekkimisel. Tehnoloogia väljaarendamine on hetkel arenduse lõppetapis, kus on läbitud esimene maanteeameti platsitest ja käivad ettevalmistused tänaval testsõitude läbiviimiseks. Sel nädalal tutvustati kaugjuhitavat autot ja anti seda proovida ka kõikidele huvilistele Pärnus, Tartus ning Tallinnas.

Tehnoloogia lõpuni arendamisele on oma õla alla pannud EAS 374 000 euroga ja hetkel on käimas ELMO Rendi täiendav rahakaasamine Nasdaq First Northi nimekirjas, mis kestab kuni 10. jaanuarini.

„Meie eesmärk on kaasata kuni 3,55 miljonit eurot ja tuua pakkumisest saadava tuluga tänavale vähemalt 20 kaugjuhitava tehnoloogiaga varustatud elektriautot. Ülejäänud osa emissioonist saadavatest vahendistest plaanime kasutada Elektritakso OÜ soetamiseks ja seejärel uue ärisuunana taksoteenuse käivitamiseks Tallinnas, sõidukipargi suurendamiseks muu hulgas premium-klassis, eeltööks välisturgudele sisenemiseks ning autopargi opereerimiseks mõeldud IT tarkvara edasiarenduseks,” rääkis Laansoo.

Avalikult pakutakse 145 450 aktsiat, ent ELMO Rent jätab endale õiguse suurendada pakutavate aktsiate arvu 500 000 aktsia võrra, kokku kuni 645 450 aktsiani. Pakutava aktsia hind on 5,50 eurot, millest 0,10 eurot on nimiväärtus ja 5,40 eurot on ülekurss.

„Eelmine aasta oli meie jaoks väga edukas. Suutsime aastaprognoosi täita kõigest 10 kuuga ja suurendasime ka oma müügikäibe prognoose 2021. aastaks 15% (1 075 000 euroni), 2022. aastaks 28% (3 481 704 euroni) ja 2023. aastaks 34% (6 311 018 euroni) ehk keskmiselt 25%,” tõi Laansoo välja.

„Oleme seni ainus roheaktsia Nasdaq Balti turul ja seda uhkusega. Keskkonnasääst kasvatab päev-päevalt populaarsust ja on ka meie jaoks väga südamelähedane. Näiteks igakuiste majandustulemuste teatamisel loeme alati kokku ka CO2 heitgaaside hulga, mida oleme suutnud oma keskkonnasõbralike autodega linnaruumi paiskamata jätta,” lisab ELMO Rendi asutaja.

Peatselt algavate kaugjuhitava tehnoloogia tänavatestide ajal plaanib ELMO Rent hakata pakkuma ka teenust ettevõtte klientidele – testimise ajal sõidutatakse auto koos turvajuhiga kliendi ukseni, testimine peatub, klient istub rooli ja pärast rendisessiooni lõppu testimine jätkub.

Seadusandliku poole pealt on kaugjuhitava auto liiklusesse toomine kordi lihtsam kui isejuhtiva sõiduki puhul. „Seadus ütleb, et autot peab juhtima juht, kuid ei ole täpsustatud, kus juht asub,” selgitas Laansoo. „Oleme tehnoloogia väljaarendamisel tihedas kontaktis transpordiametiga ja hetkel on see teema erinevate ametite esindajatest koosneva töögrupi laual.”

Kaugjuhitav auto saab liikluses sõita täpselt sama kiiresti kui tavaauto. „Hea tava kohaselt ja turvalisuse nimel peame tõestama tehnoloogia vastavust liiklusseadusele ehk kui sõidame platsitestil slaalomiringi läbi kiirusega 50 km/h, siis saame ka tänaval sõita 50 km/h,” lisas Laansoo.

30% ulatuses kaasatud vahenditest on kavas kasutada eeltööks välisturgudele sisenemisel, sealhulgas võimalike toimivate ettevõtete soetamiseks ja alginvesteeringuks teenuste käivitamisel. „Oleme juba teinud eeltöö Soome, Rootsi ja Poola turule sisenemiseks. Strateegiliselt on ELMO Rendil uuele turule sisenemiseks kolm üksteist toetavat ärisuunda. Näiteks kui Helsingisse tasub siseneda taksoteenusega, siis järgmisena tasub lähiajal teenuse juurde lisada lühirent jne.

Kiire kasvu ja väiksemate riskide tagamiseks eelistame uuele turule sisenemiseks olemasoleva ettevõtte osade ostmist. See vähendab meie riski autode liisimisel uuel turul, kus meil puudub krediidiajalugu.”

Uue ärisuunana on kavas hakata elektriautodega pakkuma taksoteenust Tallinna tänavatel. Sellel eesmärgil ostab ELMO Rent Elektritakso OÜ, mis on seni osutanud teenust ainult Tartu ja Pärnu klientidele. Ettevõtte soetamisega prognoositakse müügikäibe suurenemist vähemalt 25% (aastal 2022 umbes 450 000 euro võrra) ja sõidukordade kasvu umbes 20 korda.

ELMO Rendi aktsiate avalik pakkumine Nasdaq First Northi turul lõpeb 10. jaanuaril kell 16.00. Loe lähemalt siit: www.elmorent.ee/investeeri

Jaga
Kommentaarid