„Praeguses olukorras on häbi, et Soome ja Eesti riigifirmad endiselt jätkavad kaubavedu Venemaalt," ütles Greenpeace'i esindaja Matti Liimatainen protesti kohta. „Ukrainat ründavale Venemaale ei tule enam anda ühtegi eurot läänest. EL-i sanktsioonid jäävad nii Ukraina rahva kui ka kliimamuutuse jaoks hiljaks – tegutseda tuleb kohe, katkestada liiklus nüüd, mitte alles nelja kuu pärast," rääkis Liimatainen.

Kivisüsi on Greenpeace'i andmetel pärit Siberist ja seda müüb Vene oligarhi Albert Avdolyani firma Sibanthracite. Avdolyani teine ettevõte A-property teeb nende andmel koostööd Vene armee relvastaja Rosteciga.

Albert Avdolyan ja Rosteci juhataja Sergey Chemezov on lähedased partnerid. Nii Rostec kui ka Chemezov kanti lääne sanktsioonide nimekirja juba 2014. aastal pärast Krimmi okupeerimist.

Greenpeace kasutas eluohtlikke võtteid

Operail Finlalnd Oy juhi Ilkka Seppäneni sõnul on ettevõte kursis, et Greenpeace'i Soome keskkonnaaktivistid tekitasid eile pärastlõunal Hanko sadama lähedal raudteel liiklus- ja eluohtliku olukorra.

"Operail toetab Ukrainat - ka meie suurim soov on, et taastuks rahu Ukrainas ja säiliks rahu kogu Euroopas," kinnitas Seppänen. Operail ei kehtesta sanktsioone. "Me usaldame ja järgime Euroopa Liidu strateegilisi otsuseid sanktsioonide sisu ja ajastuse osas ning rakendame otsuseid täielikult," lisas ta.

Meil on väga kahju, et oma meelsuse väljendamiseks kasutatakse eluohtlikke võtteid, arvas Seppänen. Operail ei ole seotud sanktsioonide valikuga vaid täidab kõiki kokkuleppeid. Sealhulgas partnerite, töötajate ja riigivõimu ees. Toimunud aktsioon oli ohtlik: inimesed heitsid raudteele kaubarongi ette pikali ning takistasid nähtavust, lastes õhku tossupilvi.