Ökojäätise tootja La Muu juht Rasmus Raskil on hea meel koostöö üle Toidupanga ja Rimiga. „Tegelikult oli meil ammu plaan sel moel jäätist teha. Toiduraiskamise pidurdamine on kõigi kolme osapoole jaoks oluline ning seetõttu klapib meil omavahel kõik hästi," rääkis ta. La Muu annetab Toidupangale 500 karpi päästetud banaanidest jäätist.

Puuvilju läheb raisku kõige rohkem


Toiduraiskamine on probleem kogu maailmas. Ka Eestis moodustab keskkonnaministeeriumi uuringu andmetel toidujäätmetest poole ehk ligikaudu 84 000 tonni raisku läinud toit, mille väärtus on hinnanguliselt 164 miljonit eurot aastas.

Keskkonnaministeeriumi andmetel jääb Eesti toidukauplustes aastas maha müümata ning ei jõua ka annetuste kaudu inimtoiduks ligikaudu 20 000 tonni toiduaineid. Enim läheb raisku just puu- ja köögivilju.

„Otsime pidevalt uusi võimalusi toidu raiskamise vähendamiseks. Kui La Muu pöördus meie poole ideega katsetada koos jäätisetegu, olime kohe nõus,” rääkis Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats.

Uut jäätist müüakse vaid Rimi kauplustes üle Eesti. Kui jäätisele ostjaid jagub, on plaanis jätkata koostööd ja päästetud banaanidest jäätise tootmist. Laual on ka idee katsetada sarnast ettevõtmist teiste puuviljaga.