Spaceiti pilvepõhine platvorm võimaldab muu hulgas juhtida satelliite, vahendada satelliitsidet ning simuleerida erinevaid sateliidioperatsioone küberõppustel, teatas ettevõte.

“Meie eesmärgiks on pilvepõhise rakenduse ning sellega seotud teenuse abil vähendada satelliidimissiooni eelarvet üle 80%, pakkudes seejuures laia ning turvalist raadiosidet satelliitidega läbi erinevate maajaamade võrgustike üle maailma. Rõõm on näha, et ettevõtte omanikeringiga liituvad investorid, kellel on hea oskusteave kosmose, tehnoloogia ning infrastruktuurivaldkonnas ja kes aitavad kaasa ettevõtte edasisele arengule,” tõdes Spaceiti tegevjuht Silver Lodi.

Riku Seppälä, Icebreaker.vc partner ja kaasasutaja sõnul on Spaceiti meeskonnal põhjalikud teadmised tänapäeva kosmoseoperatsioonide nõuetest ning vajadustest. "Nad on välja töötanud töökindla rakenduse, mis tagab laiema infovahetuse satelliitidega ning parandab selle turvalisust, pakkudes seejuures kuluefektiivsemat teenust võrreldes seniste lahendusega.”

“Kosmosetehnoloogia ei ole ammugi enam suurriikide pärusmaa ning Spaceit on hea näide, kuidas kiiresti arenev valdkond pakub häid võimalusi Eesti ettevõttele. Selge fookuse ja pühendunud tiimiga Spaceit omab suurt potentsiaali ning UG Investmentsil on hea meel olla toeks ettevõtte tootearendusele,” ütles UG Investmentsi juhatuse liige Valdur Laid.

Kosmosetööstus on viimastel aastatel näidanud kiiret kasvu

Ainuüksi 2021. aasta esimeses pooles on kosmosesse lennutatud rekordilised 1300 satelliiti (võrdlusena 2020. a kokku umbes 1100). Iga satelliidi tööks on vajalik turvaline suhtlus Maal asuvate operaatoritega, mis eeldab usaldusväärset tarkvara. Paljud olemasolevad lahendused on kulukad või mitte skaleeritavad. Sageli ei paku nad laialdast raadiosidet, ei toeta satelliitide kogumeid või jääb vajaka küberturvalisuse osas - Spaceiti eesmärgiks on antud puudujäägid kõrvaldada.

„Eesti kosmosepoliitika keskendub eeskätt küberturvalisusele, tehisintellektile ja innovatsioonile. Spaceit on ilmekas näide, kuidas Eesti ettevõte saab panustada kiirelt kasvava kosmosesektori arengusse,“ ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kosmosevaldkonna juht Paul Liias.

Tehingut nõustasid advokaadibürood RASK ning TARK.