„Peame enam rõhuma kvaliteetsele renoveerimisele, uuskasutusele ja taaskasutatavusele, samuti kestlikele taastuvatele materjalidele. Kui avalikus sektoris on viimasel ajal häid näiteid puitehitusest, siis erasektoris on suur läbimurre veel tulemata,” ütles Alender.

„Konverentsil on esindatud poliitikakujundajad, tellijad, ehitajad, teadlased, arhitektid, kliimaspetsialistid,“ märkis Alender.

Konverentsi peaesineja on Aalto Ülikooli ressursitõhusa ehituse professor Matti Kuittinen, kes on rohepöörde ja ehitussektori vastastikuste mõjude vallas üks tunnustatuim ekspert Põhjamaades.

Konverentsi avab keskkonnaminister Erki Savisaar ja päeva juhib Kultuuriministeeriumi arhitektuuri- ja disaininõunik Veronika Valk-Siska.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu juhi Henrik Välja sõnul on puidul ehituse tulevikus üks võtmerolle. „Puit on taastuv loodusvara, mis targa majandamisega suureneb, mitte ei vähene. Keskkonna-alaseid eesmärke silmas pidades on oluline ka see, et puitmajades, -ustes, -akendes ja muudes ehitusmaterjalides kasutatav puit seob süsinikku edasi,” ütles Välja.

Eesti Puitmajaliidu tegevjuht Annika Kibus lisas, et võiksime puittoodetest, eriti aga puitmajadest mõelda kui süsinikupankadest. “Skandinaavias leidub ohtralt näiteid, kuidas industrialiseeritud puitehitusega on üles ehitatud mitmeid suuri selliseid “pankasid” – kortermajad, koolid, büroohooned. Ehitajateks tihtipeale Eesti ettevõtted. Aeg oleks ka kodumaal jätkusuutlikkuse suund võtta,” lausus Kibus.

Konverentsi “Jätkusuutlik ehitus Eestis” Eesti Näituste messikeskuses korraldavad Riigikogu keskkonnakomisjon, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit ning Eesti Puitmajaliit.