Komisjoni sõnul ei pruugi Meta sotsiaalmeediaplatvormid Facebook ja Instagram piisavalt piirata petlike reklaamide ja desinformatsioonikampaaniate levikut, mis võib ohustada kodanikudiskursust, valimisprotsesse ja tarbijaid.

EL-i ametnikud ütlesid ka, et Meta platvorme võivad ära kasutada vohavad petuskeemid ja tehisintellekti tööriistade loodud reklaamid.

Komisjoni teatel võivad Facebook ja Instagram ebaseaduslikult piirata oma platvormil poliitilise sisu nähtavust kasutajaid teavitamata. See tähendab, et kasutajad ei pruugi aru saada, et sotsiaalseid ja poliitilisi probleeme käsitlevad postitused võivad olla algoritmi poolt piiratud.

Platvormid muudavad kasutajatele potentsiaalsest ebaseaduslikust sisust teatamise liiga keeruliseks, väitis komisjon. Samuti ütlesid nad, et teadlaste jaoks pole head tööriista arutelude ja valimiste reaalajas jälgimiseks.

„See komisjon on loonud vahendid Euroopa kodanike kaitsmiseks sihipärase desinformatsiooni ja kolmandate riikide manipuleerimise eest. Kui kahtlustame reeglite rikkumist, siis tegutseme,“ ütles komisjoni president Ursula von der Leyen pressiteates.