Üleujutused on tingitud rekordilistest mussoonvihmadest, kuid ka liustike sulamisest. Pakistanis on maailma suurim arv liustikke väljaspool polaaralasid ning erakordselt kuum suvi on aidanud kaasa nende äkilisele sulamisele, ütles Islamabadi meteoroloogiakeskus.

Pakistani noormees Syed Muhammad Adeel rääkis Delfile, millised olud valitsevad hetkel ühes kõvemini pihta saanud piirkonnas, Sindhi provintsis.

„Inimeste olud on kohutavad. Pole mingeid kommunaalteenuseid, pole elektrit, teid, süüa, joogivett... Hävitus on massiline. Vabatahtlikutööd tehakse, aga sellest ei piisa,“ räägib Hands Pakistan organisatsiooniga kriisikolletes abis käiv Adeel.

Vaata lähemalt artikli päises asuvast videost.

Üleujutused mõjutavad iga seitsmendat pakistanlast

ÜRO andmetel on Pakistani üleujutused mõjutanud 33 miljonit inimest, neist 6,4 miljonit vajavad „kohest abi“. Hävitatud on 1,1 miljonit maja, sealhulgas üle 18 tuhande kooli.

Dramaatiliste ilmastikutingimuste taustal - rekordilised kuumused ja nüüd rekordilised vihmad - nendib ÜRO, et Lõuna-Aasia on üks maailma kliimamuutuse epitsentreid.

„Inimesed, kes elavad neis epitsentrites, surevad 15 korda tõenäolisemalt kliimamuutuste tagajärjel,“ ütles ÜRO peasekretär António Guterres.