Esimeses saates võtsid nad fookusesse kaks suuremat teemat – elektrihinna tõusu tagamaad ja edasine plaan ning tulevase presidendi Alar Karise kliimanõuniku positsiooni vajalikkus ja võimalikud kandidaadid. Kuula pöörast vestlust Delfi Taskust.

Elektrihinna madalamaks tagasi saamisest rääkides sõnas Madis Vasser, et kui elektriturul hakatakse midagi muutma, tuleb vaadata laiemat pilti. Üks mõte on olnud, et võtame taastuvenergia tasud ära, siis läheb elekter odavamaks. Aga seda võiks teha siis ka fossiilkütuste toetuste ja boonustega."

Mart Valner kommenteeris seepeale, et probleem tekib siis, kui näiteks kuu aja pärast on elektrihinnad neli korda madalamad, aga taastuvenergia tasud kaotati ära. Ta kahtles, kas neid tasusid siis enam tagasi hakatakse panema, kui need juba kord ära kaotati. See tähendab aga, et uusi taastuvenergia projekte ei tule, kuna elektrihind on nii madal, lisas Vasser.

Riik on ikka ilges kahvlis, see ongi aastakümnete pikkuse tegemata planeerimise tulemus. Poliitikud võivad eelkõige ise peeglisse vaadata ja süüdistada natukene iseennast," arvas Vasser.

Oma igapäevatöös tegeleb Madis energeetika- ja kliimateemadega keskkonnaühenduses Eesti Roheline Liikumine ja Mart tegutseb keskkonna- ja kliimavaldkonna huvikaitseeksperdina Arengukoostöö Ümarlauas.

1x
00:00