Koni kui peamine ookeanireostaja

Kui asi puudutab ookeanireostust, on konid peamine süüdlane, kirjutas EuroNews. Mittetulundusühingu Ocean Conservancy andmetel on neid meredes rohkem kui plastpudeleid ja kilekotte. Ookeanitesse jõuab igal aastal umbes viis miljardit sigaretti, mille lagunemiseks kulub umbes 10 aastat. Konid vabastavad lagunemisel keskkonda mürgiseid aineid, nagu arseen ja plii, mis võib olla surmav mereelukatele. Samuti on konid üks sagedasemaid prahi tüüpe tänavatel.

Sigaretitootjate vastutuseks saab ka avalikkuse harimine, et konisid ei tohi avalikesse kohtadesse maha visata. Selgusetu on veel, kuidas koristamine toimub ja milline on selle maksumus. Üks katalaani uuring hindas selle hinnaks 12–21 eurot kodaniku kohta aastas, mis teeks kokku umbes 1 miljard eurot. Eeldatakse, et sigaretitootjad lisavad neilt nõutava summa suitsupaki hinnale, lastes nõnda tarbijal kohustuse kinni maksta.

Mullu esitles Kataloonia valitsus skeemi, mis sarnaneb Eesti taaratagastusele: iga koni saaks tagastada ümbertöötluspunkti 20 sendi eest. Selline ettevõtmine lisaks neli eurot praegusele keskmisele hinnale, mis on viis eurot 20-sigaretise paki kohta. Skeemi pole siiski veel kasutusele võetud.

Peaaegu viiendik rahvast suitsetab

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel suitsetab peaaegu iga viies Hispaania täiskasvanu ja nooruk, vahendas Independent. Organisatsiooni hinnangul on riigis tubakakasutuse mõju „oluline“ nii tervise, majanduse kui keskkonna vaatepunktist. Hispaania on juba võtnud kasutusele ka meetmeid avalikel aladel suitsetamise pärssimiseks, kuulutades tunamullu suitsuvabaks 525 randa.

„Rannas suitsetamise keelustamise kasud on ulatuslikud. Need aitavad takistada passiivset suitsetamist, mis põhjustab ülemaailmselt enam kui 1,2 miljonit enneaegset surma aasta, ent vähendavad ka prahi teket, ennetades konidest tekkivad kahju keskkonnale ja parandades mugavust,“ ütles Maailma Terviseorganisatsioon.

Hispaania organisatsioon Nofumadores.org on kutsunud valitsust üles keelama tubaka müümist peale aastat 2007 sündinud inimestele ning astuma samme vähendamaks suitsetamise valdavust ühiskonnas viiele protsendile aastaks 2030. Organisatsiooni president Raquel Fernández ütles Independentile: “On saabunud aeg kaaluda tubakamüügi astmelist kaotamist, alustades pärast aastat 2007 sündinutega, kindlustamaks, et selle tarbimine on Hispaania ühiskonnas vaid jäänuk.“