Täpne annus provokatsiooni

Kunstimaailmas ja meelelahutuses rakendatakse provokatsiooni väga eduka vahendina edu saavutamiseks. Ometi sellest efektiivsest tähelepanu tõmbamise meetodist üksi ei piisa, vaid peab lisanduma kõigele muule – tööle, andele ja sisule. Paljud kunstnikud on ajalukku kirjutatud just tänu nende piire kompavatele ja šokeerivatele teostele.

Üks näide teiste seast on kurikuulus performance’i teos „Shoot“ (1971) Chris Burdenilt, kus ta lasi ennast mitte-surmavalt õlga tulistada. Täpselt nii vallutab maailma ka eesti laulja Tommy Cash, jahmatavate ja tähelepanu tõmbavate motiividega, mis kompavad tabude piire. Kuigi suur hulk inimesi ei pruugi sellist kunsti sallida, täidab provokatsioon autorite jaoks asendamatut funktsiooni.

Nagu toitu ei saa üle maitsestada, peab ka provokatsioon olema äärmiselt täpses annuses. Üle piiri minnes toitu ära ei sööda ning järgneb boikoteerimine ja tühistamine. Nii juhtus piire kompava moemaja Balenciagaga, kelle kampaania fotodel näidati lapsi, kes hoidsid käes BDSM stiilis rihmades mängukarusid. Ühest küljest võib seda näha kui tunnetuslikku kontrasti lapselikkuse ja raju pungi vahel, ent teiselt poolt paistab lubamatu laste seksualiseerimine kuni pööraste pedofiilide salaühingu vandenõuteooriateni välja.

Vast kõige tuntum Just Stop Oil liikumise protest, kus aktivistid viskasid maailmakuulsale maalile tomatisuppi.

Šokeerimisest üksi ei piisa

Kõigile mitte meeldimine kuulub provokatiivsete meetodite juurde, sest kui see nii poleks siis see enam oma funktsiooni ei täidaks. Õigel ajal ja õiges kohas on šokeerivad motiivid suurepärane meetod, millega sõnumit edastada. Ent see peab lisanduma ja lisandubki tööle, mida kliimaaktivistid üle maailma juba pikemat aega väsimatult teevad - lõputud teaduslikud uuringud, artiklite kirjutamine ja muu teavitustöö, kliima teemaliste filmide ja muu kunsti tootmine, rahumeelselt protestimine, valitsuse liikmetega läbirääkimine jne.

Õigel ajal ja õiges kohas on šokeerivad motiivid suurepärane meetod, millega sõnumit edastada.

Just Stop Oil moodustus 2022. aastal, et mõjutada Inglismaa valitsust vastu võtma otsuseid, mis peataks uute fossiilkütuste tootmise. Nad on jõudnud uudistesse ja ajalehtede esilehekülgedele jahmatavate aktsioonidega aasta jooksul palju kordi. Sellel on suur mõju rahva teadlikkuse tõstmisel ja kliimadebattide paljundamisel. Samuti toovad aina rohkem poliitikuid kliimateemat oma poliitilisesse agendasse. Eesmärgiks on kliimaprotestimine viia masside tasemele nii, et see hakkas mõjutama poliitikuid.

Valitsus aga ei tee otsuseid, mida kriitiline mass rahvast ei mõista. Aeg hakkab otsa saama ja uudisekünniseid ületavate aktsioonidega saab jõuda massideni. Loodan et jätkusuutlikumad ja rahulikumad kliimaaktivistid näevad radikaalsete aktsioonide tegijates liitlasi, kes täidavad teist rolli samas võitluses, mitte kui vastaseid.

„Järgmine põlvkond“ on kolumn, kus jagavad enda mõtteid FFF Eesti liikmed. Fridays For Future Eesti on grupp aktiivseid noori, kes kõik võitlevad igapäevaselt kliimamuutuste leevendamise nimel.