Neist esimene - toiduraiskamise teemaline paneelarutelu - sai lõpu juba veebruaris. Neil osales ka kaks eestlast: kodanik Ave ning õpilane Rasmus.

„Olin parasjagu Stockholmi teel, kui Norstat helistas ja pakkus Brüsselisse tulla!“ sõnas Rasmus, kelle sõnul oli üllatus suur ning esialgu tekkis kahtlus, et tegu võib olla naljakõnega. Seda enam, et varasemat ekspertiisi toiduraiskamise, -käitlemise jm kohta ei nõutud.

Vaata lähemalt artikli päises asuvast videost!

150 eurooplast, kes paneelaruteludele kutsuti. Nende seas ka kaks eestlast.

Mida paneelis otsustati?

Detsembrist veebruarini võõrustas Euroopa Komisjon Brüsselis esimest Euroopa kodanike paneeli, mis võimaldas kodanikel anda oma panuse selle kohta, kuidas tõhustada meetmeid toidu raiskamise vähendamiseks ELis. See oli esimene uue põlvkonna kodanike paneelidest, mis käivitati Euroopa Tuleviku konverentsi järelmeetmena ja hõlmas osalus- ja arutlemispraktikaid Euroopa Komisjoni poliitikakujundamise protsessis.

Kolm nädalavahetust kestnud arutelude lõpuks, millest võttis osa umbes 150 juhuslikult valitud kodanikku üle Euroopa, töötati välja kokku 23 soovitust, mille eesmärk on tõhustada käimasolevaid jõupingutusi toidu raiskamise vähendamiseks, tugevdades koostööd toidu väärtusahelas, ergutades asjakohaseid algatusi toiduainetööstuses ja toetades tarbijakäitumise muutusi.

Kodanike paneeli 23 soovitusega on võimalik tutvuda siin.

Kodanike paneelide kohta loe lähemalt siit.