„Viimastel aastatel oleme näinud invasiivsete sääseliikide geograafilist levikut Euroopa varem mõjutamata piirkondadesse,“ rääkis ECDC direktor Andrea Ammon. Sääseliikide Aedes albopictus ja Aedes aegypti levikut tõukavad tagant ilmastikutingimused nagu kuumalained ja üleujutusted tõukavad, on eksperdid leidnud.

Kui liikide levimine jätkub, võib Ammoni sõnul oodata Euroopat tulevikus ees rohkem dengue, chikungunya ja Lääne-Niiluse palavik haigusjuhtumeid ning võib-olla ka surmasid, vahendas SkyNews.

2022. aastal oli Euroopas 1133 Lääne-Niiluse viirusinfektsiooni juhtu ja 92 surmajuhtumit. Samal aastal teatati Euroopas ka 71 dengue palaviku juhtumist. Neist 65 juhtumit olid pärit Prantsusmaalt ja kuus Hispaaniast.

Dengue on kõige ohtlikum

Klassikalisele dengue palavikule on iseloomulik äge algus kõrge palaviku, pea-, liiges-, lihas- ja seljavaluga. Dengue hemorraagiline palavik on raske kuluga, eluohtlike tüsistustega haigusvorm, mis tekib sagedamini lastel ja noorukitel. WHO andmetel haigestub maailmas igal aastal dengue palavikku 50–100 miljonit inimest, nendest poolel miljonil tekib dengue palaviku hemorraagiline vorm ja sureb 20 000- 25 000 inimest, enamasti lapsed.

Chikungunya viiruspalavikku iseloomustavad kõrge palavik, peavalu, lihas- ja liigesvalud, lööve, vahel ka kõhulahtisus. Chikungunya viiruspalaviku levitajateks on Aedes albopictus sääsed. Chikungunya viiruspalaviku vastu vaktsiin puudub.

Enamik Lääne-Niiluse viirusepalaviku juhtudest (80%) kulgeb haigusenähtudeta. Kliiniliselt väljendunud haigusejuhud kulgevad kerges haigusevormis järgmiste haigusetunnustega: gripi-sarnased nähud, palavik, pea- ja lihasevalu, isutus, nõrkus, iiveldus, oksendamine, lümfinäärmete suurenemine.

Euroopa Haiguste kontrolli ECDC andmetel on chikungunya viirust kandvaid sääski leitud 12-s Euroopa riigis: Albaanias, Itaalias, Prantsusmaa lõunaosas, Belgias, Montenegros, Sveitsis, Kreekas, Hispaanias, Horvaatias, Hollandis, Sloveenias, Bosnias ja Hertsegoviinas. Lääne-Niiluse viirusepalaviku haigusejuhte on viimasel aastakümnel esinenud Tsehhi Vabariigis, Ungaris, Rumeenias, Prantsusmaal, Hispaanias, Itaalias, Kreekas, Portugalis, Türgis, Israelis ja Venemaal