El Niño on kliimanähtus, mis kujutab endast veemassi erandlikku soojenemist Vaikse ookeani idaosas. Viimati tõstis kliimanähtus pead 2016. aastal, mis hoidis seni ka kõige soojema aasta tiitlit – kuni praeguseni.

Ekstreemsused üle ilma

2015. aastal leppisid ÜRO riigid Pariisis kokku, et ülemaailmset temperatuuritõusu püütakse hoida 1,5 kraadi piires. Tänaseks on Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon andmetel 66% tõenäosus, et aasta keskmine temperatuur ületab 1,5 kraadi piiri tänavuse ja 2027. aasta vahel.

Näiteid ekstreemsetest temperatuuridest leiab üle terve maailma. Osades Põhja-Ameerika piirkondades on temperatuur kümme kraadi kõrgem perioodi keskmisest, USA lõunaosas on juba nädalaid kannatanud intensiivse kuumakupli all. Põhja-Aafrikas tõusis temperatuur 50 kraadi lähedale ning Antarktikas, kus on parasjagu talv, registreeriti uus juuli õhutemperatuuri rekord 8.7 kraadi.

Lisaks on ekstreemselt soe ka maailmameri. Nimelt tõusis ülemaailmne keskmine merepinna temperatuur märtsi lõpus 21 kraadini ja püsis rekordtasemel ka terve aprilli ja mai, kirjutas Reuters. Rekordite taga on nii globaalne soojenemine kui ka kliimanähtus El Niño. Soojem meri võib aga tähendada vähem tuult ja vihma, tekitades niimoodi nõiaringi, mis toob kaasa veelgi suurema kuumuse, ütles Georgia Tehnoloogiainstituudi klimatoloog Annalisa Bracco Reutersile.