„Me oleme kaardistamata territooriumil ja võime oodata, et El Niño edasise arenguga purustatakse veel rohkem rekordeid ja need mõjud ulatuvad aastasse 2024,“ ütles WMO kliimateenuste direktor Christopher Hewitt. „See on planeedi jaoks murettekitav uudis.“ Kliimamuutused ja El Niño ilmamudeli varajased staadiumid põhjustasid juba rekordiliselt kuumima juuni.

Selle nädala rekordid on tõenäoliselt kõige soojemad „vähemalt 100 000 aasta jooksul“.

Euroopa kliimaseire teenistus Copernicus ütles uudisteagentuurile AFP, et nende andmed näitasid samuti, et eelmine nädal oli tõenäoliselt kõige kuumem alates 1940. aasta algusest, vahendas the Guardian. Copernicuse kohaselt nägi maailm läinud neljapäeval tõenäoliselt kõrgeimat mõõdetud keskmist temperatuuri, mis saabus pärast mitmeid rekordilisi päevi nädala alguses.

WMO kohaselt oli 7. juulil keskmine temperatuur maailmas 17,24 °C. See on 0,3 °C kõrgem kui eelmine rekord 16. augustil 2016, mis oli tugeva El Niño aasta, kui temperatuur ulatus 16,94 °C.

Kuigi ülemaailmsed temperatuurirekordid põhinevad andmekogumitel, mis ulatuvad tagasi 20. sajandi keskpaigani, on need peaaegu kindlasti kõige soojemad, mida planeet on näinud palju pikema aja jooksul, ütlevad mõned teadlased, võttes arvesse jääsüdametest ja korallrahudest saadud möödunud aastatuhandete kliimaandmeid, kirjutas CNN. Selle nädala rekordid on tõenäoliselt kõige soojemad „vähemalt 100 000 aasta jooksul“, ütles Woodwelli kliimauuringute keskuse vanemteadur Jennifer Francis CNNile, nimetades rekordeid „tohutuks asjaks“.

Alles algus

Eksperdid hoiatavad, et rekord võib sel aastal veel mitu korda puruneda. Berkeley Earthi juhtivteadlane Robert Rohde ütles teisipäeval Twitteri postituses, et maailm „võib järgmise kuue nädala jooksul näha mõnesid veelgi soojemaid päevi“, vahendas CNN.

Kuigi see globaalne rekord on esialgne, on see siiski järjekordne märk sellest, kui kiiresti maailm soojeneb. Loodusliku kliimanähtuse El Niño soojendava mõju saabumine liitub kliimakriisiga temperatuuri kõrgemale ajamisel. „See ei ole rekord, mida tähistada, ja see ei jää kauaks rekordiks, kuna põhjapoolkera suvi on veel enamasti ees ja El Niño areneb,“ ütles Friederike Otto, Suurbritannia Granthami kliimamuutuste ja keskkonna instituudi kliimateaduse vanemlektor CNNile.

Teadlased on veendunud, et kliimakriisi süvenedes muutuvad rekordilised kuumalained sagedasemaks ja tõsisemaks. Uus ülemaailmne keskmise temperatuuri rekord on järjekordne äratuskell, ütles Otto CNNile. „See näitab lihtsalt, et me peame lõpetama fossiilkütuste põletamise, mitte aastakümnete pärast, vaid kohe. See päev on lihtsalt number, kuid paljude inimeste ja ökosüsteemide jaoks tähendab see elu ja elatusvahendite kaotust.“

Soojeneb ka ookean

Hewitt ütles, et nii mais kui ka juunis olid maailma merepinna temperatuurid aastaaja kohta rekordiliselt kõrged, kirjutas the Guardian. „See ei ole ainult maapinna temperatuur, vaid kogu ookean muutub soojemaks ja neelab energiat, mis jääb sinna sadadeks aastateks.“

„Kui ookeanid soojenevad märkimisväärselt, siis on sellel mõju atmosfäärile, merejääle ja jääle kogu maailmas,“ vahendas WMO ülemaailmse kliimauuringute programmi juhi Michael Sparrowi sõnu the Guardian. Kuid Sparrow ütles, et El Niño mõju on tõenäoliselt teravamalt tunda alles hiljem. „El Niño ei ole veel päriselt käima läinud,“ ütles ta.