Kui varem maksid inimesed sellistes linnades nagu Mumbai või Delhi kilo tomati eest 40 ruupiat (44 eurosenti), siis nüüd on hinnad tõusnud 160 ruupiani (1,76 euroni) ja kõrgemale, muutes need keskmisele madala sissetulekuga majapidamisele kättesaamatuks, kirjutab the Guardian. Väljaande kohaselt on kaupmehed hoiatanud, et hinnad võivad lähipäevil tõusta rekordtasemele, 200 ruupiale (2,2 eurot) kilo eest, kuna hiljutised tugevad vihmad on rikkunud veelgi rohkem varusid.

Põrgukuumus ja tulvaveed

Juunis tabas Indiat kuumalaine, kus temperatuurid ulatusid 43,5 kraadini. Riigi kahe kõige rahvarohkema osariigi haiglad olid ülekoormatud ja surnuaedade ruumid täis, kusjuures peaaegu 170 inimest suri, kirjutas EuroNews. Juuli on toonud vähe leevendust ja New Delhis registreeriti sel nädalal 40 aasta kõige vihmasem juulikuu päev, kui üleujutustes hukkus vähemalt 22 inimest.

Arvind Malik, 34-aastane tomatikasvataja Kheri Dabdalani külast Kurukshetra piirkonnas Haryanas, rääkis the Guardianile, kuidas haigused hakkasid selle hooaja saaki tabama. „Veebruaris hakkasid tomatitaimede lehed kuivama,“ ütles ta. „Eksperdid ütlesid meile, et meie tomatite haigestumise põhjuseks on ebakorrapärane ilm - temperatuuri järsk tõus ja langus. Me hankisime kallid fungitsiidid ja pritsisime nendega oma saaki. Kuidagi lakkas haigus, kuid alles pärast seda, kui oli hävitatud palju saaki.“

Malik ütles, et kui tavaliselt müüsid nad igal aastal 30 000 kilogrammi tomateid, siis sel aastal suutsid nad sellest vaid poole korjata ja nüüd on ta suurtes võlgades.

Puudus on tabanud isegi kiirtoiduketi McDonald's müügipunkte Indias, kirjutas the Guardian. Põhja-, Ida- ja Lõuna-India McDonald'si filiaalides on välja pandud sildid, et tomatid ei lähe enam burgeritesse ja muudesse roogadesse, kuna neid ei ole piisavalt.

Vaid hiljuti olid hinnad liiga madalad

Praegune puudus ja kõrged hinnad, mida praegu nõutakse turul olevate väheste tomatite eest, on eriti valusad selliste põllumajandustootjate jaoks nagu Malik, kes veel mõned kuud tagasi pidid oma toodangut tänavale viskama, sest tomatite kaubanduslik hinnast ei piisanud isegi kulude katmiseks vahendas the Guardian. Sageli oli see vaid 1,5 ruupiat (umbes poolteist eurosenti) kilo kohta.

Maharashtra põllumajandusosakonna esialgsete järelduste kohaselt oli ka toonastel madalatel hindadel oma osa praeguste rekordiliste hindade kujunemises. „Tomatite istutamine on osariigis vähenenud, kuna põllumajandustootjad on kandnud rahalist kahju mitte tasuvate hindade tõttu, samas kui uute istanduste rajamine on viibinud osariigis hilinenud mussooni tõttu,“ ütles osariigi, mis on juuli- ja augustikuudel riigi peamine tomatitarnija põllumajandusvolinik Sunil Chavan India väljaande the Economic Times andmetel pressiteates.

„Märtsi-, aprilli- ja maikuus toimunud hooajavälised vihmad ja rahetormid põhjustasid riigi tomatitoodangu languse,“ ütles Chavan. „Monsuun saabus päeva võrra hiljem ja vihmasajus on 54-protsendiline puudujääk, mis on lükanud edasi uue tomatisaagi külvamist.“