Läinud kuu tugev kuumalaine põhjustas Vahemere ümbruses mitmeid põlenguid, mis nõudsid elusid, kodusid ja hirmutasid minema riikide majandust turgutavad turistid. Seetõttu on piirkonna riikides tekkinud hirmud, et äärmuslikud suved Lõuna-Euroopas kahjustavad nii turismitööstust kui põllumajanduse saaki, mis on piirkonna majanduse kaks alustala.

„Äärmuslikud loodusnähtused hävitavad ökosüsteemi ja ohustavad meie igapäevaelu, meie eluviisi,“ seisis Itaalia presidendi Sergio Mattarella ja tema Kreeka, Horvaatia, Sloveenia, Malta ja Portugali kolleegide allkirjastatud avalduses. „Ei ole enam aega raisata, ei ole enam aega teha kompromisse poliitilistel või majanduslikel põhjustel,“ ütlesid presidendid avalduses, lisades, et Vahemere piirkond on eriti ohustatud veepuudusest ja kõrbestumisest.

„Kõik Vahemere piirkonna riigid peavad kooskõlastama ja reageerima, tegema ühiseid jõupingutusi, et peatada ja pöörata ümber kliimakriisi mõju,“ lisati avalduses.

Reutersi andmetel sai algatus hoo sisse Mattarella ja Kreeka presidendi Katerina Sakellaropoulou vahelisest telefonikõnest, mis laienes seejärel ka teistele Euroopa Liidu riikide täidesaatva võimuta presidentide „Arraiolose rühma“ liikmetele. Itaalias mängib president rolli poliitiliste kriiside lahendamisel ja kipub laiemalt rääkima sotsiaalsetest küsimustest, hoidudes samal ajal parteipoliitilistest seisukohtadest eemale.

Neljapäevases avalduses löödi küll häirekella, kuid ei pakutud välja konkreetseid abinõusid, et püüda probleemiga toime tulla.