„Kuna tulekustutustööd jätkuvad, on täna aktiivse Lahaina tulekahju keskel avastatud kokku 36 surmajuhtumit. Muud üksikasjad ei ole praegu veel kättesaadavad,“ öeldi kolmapäeva õhtul avaldatud teates. Ametnike sõnul on tulekahjud sundinud Hawaii saarel kodudest pagema sadu, kui mitte tuhandeid inimesi, ja paljud on lahkunud teadmata, kas nende tagasipöördumisel on alles midagi peale tuha.

Satelliidipilt näitab hävingut Lahaina piirkonnas, mis ühe allika sõnul näeb välja, nagu „sõjas pommitatud piirkond“.

Mark ja Maureen Stefl nägid teisipäeval esimest korda leeke alla kilomeetri kaugusel oma Lahainas asuvast kodust ja kui tuul tugevnes, oli tuli äkki nende õues, ütles Mark Stefl kolmapäeval CNNile. „Me kaotasime just jälle oma maja. Kaks korda nelja aasta jooksul,“ ütles mees. Esimene kord hävis nende kodu 2018. aastal kiirelt liikuva tulekahju tõttu, mida kihutas tagant orkaani Lane tuul. Nüüd on kahekorruseline kollane elamu, mille nad uuesti üles ehitasid, kadunud, nagu ka nende kass ja koer. „Tuli neelas meie maja lihtsalt sisse,“ ütles Stefl.

Tuhanded inimesed, eriti Maui lääneosas, ei saa helistada hädaabinumbrile ega teavitada lähedasi oma olukorrast, sest elektri- ja sidevõrgud said põlengutes kanntada, teatasid ametiasutused. Mitmed inimesed on teadmata kadunud ja rohkem kui 2000 inimest oli teisipäeva õhtul Maui varjupaikades, ütlesid ametnikud.

Ülekoormatud haiglad, hävinud linn

Hawaii valitsuse esindaja Josh Green ütles, et suur osa Maui lääneosas asuvast Lahaina kogukonnast, kus elab umbes 12 000 inimest, on hävinud ja sadu peresid on ümber asustatud. Lahainas on kannatada saanud üle 270 ehitise, ütlesid maakonna ametnikud.

Maui haiglad olid ülekoormatud põletushaavade ja suitsu sissehingamise tõttu kannatanud inimestega, ütles Hawaii kuberneri asetäitja Sylvia Luke kolmapäeval CNNile. Mõned patsiendid tuleks viia mujale, sest Maui haiglad ei ole varustatud ulatusliku põletusravi jaoks, kuid transpordiprobleemid on teinud selle raskeks, ütles Luke.

Hawaii palub president Joe Bidenil kuulutada välja hädaolukord, ütles Green kolmapäeva õhtul, lisades, et ta ootab „miljardite dollarite suurust struktuurikahju“.

Helikopterikaadrid näitavad, et Mauil on põlenud maha hulgaliselt ehitisi, paljud neist ajaloolises Lahaina linnas, mis on saare läänepoolses turismi- ja majanduskeskuses. „See nägi välja nagu sõjas pommitatud piirkond,“ ütles Richie Olsten, piloot, kes lendas kolmapäeva pärastlõunal helikopteriga Maui kohal CNNile.