Samas tehase kliimamõju oli ehitusloa andmise otsustamiseks hinnatud asjakohaselt, leidis riigikohus. Saatejuht Madis Vasser selgitas, et kliimamõju oli seetõttu korrektselt hinnatud, et ehitusluba välja andes ei olnud väga täpset määratud, kuidas kliimamõju hinnata või mis üldse on olulise mõjuga kliimamõju. Ta märkis, et praegused kliimalubadused ei kehtinud 2019. aastal.

„Rohepöörane“ saatejuhtide hinnangul ei ole aga õlitehase kohtusaaga veel läbi, vaid arvatavasti ootab riigifirmat ees veel üks kohtuvaidlus. Saatejuht Mart Valner arvas, et eeskätt võib järgmine vaidlus olla seotud käitlemisloaga. „Suure tõenäosusega saab ka sealt vähemalt ajutise õiguskaitse,“ leidis ta.

Lisaks võib Valneri hinnangul olla Eesti Energial keeruline saada keskkonnakomplekluba, viidates riigikohtunik Heiki Loodi öeldule, et loa andmisel tuleb arvestada vahepeal rangemaks muutunud kliimaeesmärkidega. „Nii et kui praeguses kohtuasjas neid ei arvestatud, siis võib-olla uut luba keskkonnametilt sellisel kujul välja ei saa,“ rääkis Valner.

Kas üldse ja millal võiks õlitehas saatejuhtide arvates tööle hakata, kuula juba saatest.

1x
00:00

Madis Vasser tegeleb energeetikateemadega keskkonnaühenduses Eesti Roheline Liikumine ning Mart Valner tegutseb keskkonna- ja kliimavaldkonna huvikaitseeksperdina Arengukoostöö Ümarlauas.