Üle 80 riigi toetab loobumist

Kliimamuutusi veab kahtlemata eest fossiilsete kütuste põletamine. Samal ajal on fossiilkütused peamine energialiik, mis modernset elu ülal hoiab – umbes 80% kogu maailma energiat toodetakse praegu fossiilsetest kütustest. Just seetõttu keerlevad kõige keerukamad läbirääkimised COP28 kõnelustel ümber fossiilenergia.

Kuigi kõnelusi on peetud 1995. aastast, on tõsiseid vestlusi kliimakriisi põhjustavate kütuste loobumisest peetud alles viimastel aastatel. Esimene samm fossiilenergiast loobumise poole astuti kaks aastat tagasi Glasgow’s toimunud COP26 kõnelustel, kui jõuti kokkuleppele vähendada kivisöe kasutust. Samas nafta ja maagaasi kohta tollal kokkulepet ei sündinud.

Esimene samm fossiilenergiast loobumise poole astuti COP26 kõnelustel.

Väljaande Reuters andmetel toetavad tänavustel COP28 kõnelustel järkjärgulist fossiilkütustest loobumist USA, Kanada, Norra, kõik Euroopa Liidu riigid, kliimakriisi tõttu kannatavad väikesed saareriigid, mõned Aafrika riigid, nagu Keenia ja Etioopia, ning Ladina-Ameerika riigid Tšiili ja Colombia. Kokku toetab fossiilenergiast loobumist üle 80 riigi.

„Fossiilkütustest loobumine on viis jõudmaks eesmärgini, milleks on heitevaba energiasüsteem,“ rääkis COP28-l Norra välisminister Espen Barth Eide.

Opositsiooni veavad eest Venemaa, Saudi Araabia ja Hiina, vahendas Reuters. Need riigid ei soovi kliimamuutusi põhjustavatest kütustest täielikult loobuda. Saudi Araabia energiaminister Abdulaziz bin Salman rääkis sel nädalal väljaandele Bloomberg, et tema koduriik kindlasti ei toeta kokkulepet, mis kohustab täielikult loobuma fossiilkütuste kasutamisest.

Üks kõneluste teemasid on ka see, kas prioriteetne peaks olema nafta, maagaasi ja kivisöe kasutamise lõpetamine või hoopis CO₂ kinnipüüdmise tehnoloogia. Rahvusvaheline energiaagentuur (IEA) avaldas enne kõneluste algust raporti, milles nimetas laialdast CO₂ kinnipüüdmist illusiooniks ning rõhutas, et fossiilenergiatööstus peab otsustama, kas soovib kliimakriisi edasi süvendada või muuta kurssi ja minna üle puhta energia tootmisele.