Mullu oli Kanadas kõigi aegade halvim tulekahjude hooaeg. Toona hävitasid enam kui 6600 tulekahju 15 miljonit hektarit maastikku, mis on ligikaudu seitse korda suurem seni Kanadas ühes aastas keskmiselt tuleroaks langevast pindalast. Hukkus kaheksa tuletõrjujat ja oma kodudest evakueeriti 230 000 inimest.

Metsatulekahjusid on kogu Kanadas alati esinenud, aga uus on nende sagedus ja intensiivsus.

Jonathan Wilkinson

Ka sel talvel valitsesid riigis tavapärasest soojemad temperatuurid ja laialdane põud, mis tõotab järjekordset ränka suve. „Temperatuuritrendid on väga murettekitavad. Kuumuse ja kuivuse tõttu võime kogu riigis oodata, et metsatulekahjude hooaeg algab varem ja lõpeb hiljem ning võib olla plahvatuslikum,“ vahendas Reuters hädaolukorraks valmisoleku ministri Harjit Sajjani pressikonverentsil öeldut.

Föderaalministrid hoiatasid, et kliimamuutus aitab kaasa äärmuslike ilmastikunähtuste, sealhulgas metsatulekahjude, põua ja kuumalainete sagenemisele. „Metsatulekahjusid on kogu Kanadas alati esinenud, aga uus on nende sagedus ja intensiivsus,“ ütles energia- ja loodusvarade minister Jonathan Wilkinson. „Teadus on selge – selle algpõhjus on kliimamuutus.“