Fossiilkütuste saaste vähendamine tähendab paremat tervist ja tohutut kokkuhoidu nii valitsustele kui ka kodumajapidamistele.

Simon Stiell

Londonis Chatham House’i mõttekojas toimunud üritusel kõneldes ütles Stiell, et üha rohkem inimesi soovib kliimameetmeid kogu ühiskonnas ja poliitilises spektris, suuresti seetõttu, et nad tunnevad kliimakriisi mõju oma igapäevaelule ja kodumajapidamiste eelarvele. Euronews kirjutas, et Stielli sõnul on saaki hävitavad põuad suurendanud vajadust julgemate meetmete järele, et piirata heitkoguseid ja aidata põllumajandustootjatel kliimamuutustega kohaneda. See võiks suurendada toiduga kindlustatust ja vähendada nälga.

Kui kivisöe, nafta ja maagaasi põletamisel tekkiv süsihappegaasi ja metaani heitkogus jätkab kasvamist või ei hakka järsult vähenema, süvendab see Stielli sõnul veelgi ebavõrdsust maailma rikkaimate ja vaeseimate riikide ning kogukondade vahel, vahendas Euronews. „Fossiilkütuste saaste vähendamine tähendab paremat tervist ja tohutut kokkuhoidu nii valitsustele kui ka kodumajapidamistele,“ ütles ta.

Ta kutsus üles suurendama kliimamuutuste rahastamist võlakergenduse, vaesemate riikide odavama rahastamise, maailmapanga ja rahvusvahelise valuutafondi reformide ja uute rahvusvaheliste rahastamisallikate, näiteks laevanduse heitkoguse maksustamise kaudu, kirjutas Reuters. „Iga päev suunavad rahandusministrid, tegevjuhid, investorid ja arenduspankurid triljoneid dollareid. On aeg need dollarid ümber paigutada,“ saatis Stiell oma sõnumi eriti G20 riikidele, kes koos toodavad 80% maailma heitest ning peavad seega tema sõnul olema lahenduse keskmes.

Euroopa Liidu Copernicuse kliimamuutuste seire teenistus teatas hiljuti, et tänavune märts oli ülemaailmse mõõtmisajaloo kõige soojem märts, tehes sellest kümnenda järjestikkuse kuu, mil globaalne temperatuur purustab vastava kuu soojarekordi.