ELi kosmoseprogrammi kuuluv teadusorganisatsioon Copernicus kasutab miljardeid satelliitidelt, laevadelt, õhusõidukitelt ja ilmajaamadest saadavaid mõõtmisandmeid, et jälgida peamisi kliimanäitajaid. Teadlased leidsid, et 2023. aasta juuli ja 2024. aasta juuni vahel oli maailma keskmine temperatuur mõõtmisajaloo kõrgeim. Maa oli viimase aasta jooksul 1,64 kraadi võrra kuumem kui industriaalajastu-eelsel ajal keskmiselt, nähtus andmetest.

See on enamat kui statistiline iseärasus ning rõhutab, et meie kliima muutub ulatuslikult.

Carlo Buontempo

„See on enamat kui statistiline iseärasus ning rõhutab, et meie kliima muutub ulatuslikult. Isegi kui see konkreetne äärmuslike temperatuuride seeria ühel hetkel lõpeb, näeme kindlasti uusi rekordeid, kuna kliima soojeneb jätkuvalt,“ ütles Copernicuse kliimateenistuse direktor Carlo Buontempo. „See on paratamatu, kui me ei lõpeta kasvuhoonegaaside atmosfääri ja ookeanidesse paiskamist.“

Viimase 12 kuu globaalne keskmine temperatuur on rekordiliselt kõrge, olles 0,76 kraadi kõrgem kui 1991.–2020. aastate keskmine ja 1,64 kraadi kõrgem kui industriaalajastueelne keskmine 1850.–1900. aastail.

Tänavune juuni oli üle maailma soojem kui ükski eelmine juuni andmestikus. Keskmine õhutemperatuur oli 16,66 kraadi, mis on 0,67 kraadi kõrgem kui 1991.–2020. aasta juuni keskmine ja 0,14 kraadi kõrgem kui 2023. aasta juunis registreeritud varasem kõrgeim temperatuur.

Corpenicuse andmete kohaselt oli tänavune juunikuu 1,50 kraadi soojem kui tööstusajastueelse võrdlusaja juunikuine hinnanguline keskmine. See oli 12. järjestikune kuu, kui globaalne keskmine temperatuur jõudis 1,5-kraadise soojenemiseni või ületas selle piiri.

Euroopa 2024. aasta juuni keskmine temperatuur oli 1,57 kraadi kõrgem kui 1991.–2020. aasta juuni keskmine.

Tegu on 13. järjestikuse kuuga, mis on konkreetse aasta vastava kuu kohta andmestiku kõige soojem. Kuigi see on ebatavaline, tekkis sarnane igakuine globaalse temperatuuri rekordite seeria varem aastatel 2015–2016.

Kuna osa kuude temperatuur oli „suhteliselt väikese marginaaliga“ üle 1,5 kraadi, ütlesid teadlased, et teiste kliimaagentuuride andmekogumid ei pruugi kinnitada 12 kuu pikkust temperatuuride seeriat.

Euroopa 2024. aasta juuni keskmine temperatuur oli 1,57 kraadi kõrgem kui 1991.–2020. aasta juuni keskmine, mis teeb sellest kuust Euroopa rekordiliselt teise soojema juuni.

Euroopas oli keskmisest kõige kõrgem temperatuur Kagu-Euroopas ja Türgis, keskmisele lähedal või sellest veidi madalamad Lääne-Euroopas, Islandil ja Loode-Venemaal.

Väljaspool Euroopat oli temperatuur keskmisest kõrgeim Ida-Kanadas, Ameerika Ühendriikide lääneosas, Mehhikos, Brasiilias, Põhja-Siberis, Lähis-Idas, Põhja-Aafrikas ja Antarktika lääneosas.

Merepinna temperatuur oli 2024. aasta juunis keskmiselt 20,85 kraadi, mis on vastava kuu kõrgeim registreeritud väärtus.

Vaikse ookeani idaosas oli temperatuur keskmisest madalam, mis viitab arenevale La Niñale, kuid õhutemperatuur ookeani koha püsis paljudes piirkondades ebatavaliselt kõrge.