Hiina ja USA plaanivad teha koostööd näiteks metaaniheitme vähendamise osas ning transpordi- ja energiasektori emissioonide vähendamise osas. Kahe riigi ühine avaldus tuli paljudele üllatusena, kuna ÜRO kliimakohtumise eel pildusid riigid üksteise suunas solvanguid.

Hiina delegatsiooni juht Xie Zhenhua ütles, et kliimakriis muutub ühe pakilisemaks väljakutseks ning nad loodavad, et deklaratsioon aitab muuta COP26-e edulooks. USA kliimasaadik John Kerry lisas, et kaks riiki on olnud üksteisega väga ausad ja tunnistanud, et neil on teatud küsimustes erinevad aru saamad, kuid leppinud kokku, et kriisi üritatakse lahendada üheskoos.

Hiina kliima erisaadik Xie Zhenhua tegemas avaldust ühisdeklaratsiooni kohta COP26-l.

Kokkulepe saadab teistele kõnelustel osalevatele riikidele tugeva sõnumi. Ka ÜRO peasekretär António Guterres sõnas, et avaldus on samm õiges suunas, kuna kliimakriisi lahendamiseks on hädavajalik riikide omavaheline koostöö.

Deklaratsioonis seisab, et USA ja Hiina mõistavad kliimakriisi pakilisust ja tõsidust, olles ärevil ÜRO kliimateadlaste viimase kliimaraporti sõnumite üle. Liikudes edasi, mõistavad USA ja Hiina juba tehtud pingutusi, kuid tõdevad, et endiselt on suur vahe praeguste tegevuste ja Pariisi kliimaleppe eesmärkide saavutamiseks vajalike sammude vahel.”

Täispika deklaratsiooniga saab tutvuda siin.