Hiljuti tuli keskkonnaametist otsus, et Eesti Energia uuele õlitehasele Enefit280 tehakse keskkonnamõjude hindamine, mille raames hinnatakse muuhulgas ka kliimamõju, sh mõju Eesti kliimaambitsioonidele.

Madis Vasser selgitas, et seni on põlevkiviõli kliimamõju hinnatud tarbimise põhiselt. See tähendab, et süsinikuheitmed ei lähe kirja Eestis, vaid seal riigis, kuhu Eesti õli impordib. Mart Valner lisas, et see süsteem tähendab tegelikult, et Eesti jaoks on probleem praegu väike.

"Aga Euroopa tasandil on nüüd vaadatud, kas peaks süsteemi muutma: et vaadatakse toote põhiselt, mitte tarbimise põhiselt. Juba praegu on Eestis asi piiri peal, aga siis oleks täitsa pekkis," ütles Vasser.

Lisaks on mais tulemas avalik istung kliimanoorte ja õlitehase vahelises vaidluses. Madis Vasser sõnul on kliimanoorte ja Narva Jõesuu linnavalitsuse vaheline vaidlus on sajandi kohtuprotsess, sest esimest korda Eestis käib vaidlus kliimamõju üle.

Kuula Delfi Taskust, mis õlitehasest edasi võib saada ja mida arvavad saatejuhid LNG terminali rajamisest Natura 2000 alale, ilma keskkonnamõjude hindamist tegemata.

1x
00:00

Oma igapäevatöös tegeleb Madis energeetika- ja kliimateemadega keskkonnaühenduses Eesti Roheline Liikumine ja Mart tegutseb keskkonna- ja kliimavaldkonna huvikaitseeksperdina Arengukoostöö Ümarlauas.