„Rohepöörane“ saate üks juhte Madis Vasser sõnas viimases episoodis, et läbirääkimiste protsessi käigus on pakutud välja meetmete edasi lükkamist ja üleminekuperioode. „See edasi lükkamine tundub põhjendamatu. Kliimateadlased on ju rõhutanud, et aega ei ole. Kui 2040. aastal meetmeid rakndama hakata, on need selleks ajaks aegunud ja mõttetud,“ rääkis Vasser. Samas lohutas teda teine saatejuht Mart Valner, et Euroopa Parlamendi kätte paket alles jõuab ning parlament on kriitilisem ja suurema ambitsiooniga kui eelkäijad.

Vasser viitas kliimateadlaste sõnumile: hoidmaks globaalset soojenemist alla 1,5 kraadi, peame tegutsema sel kümnendil ja vähendama kasvuhoonegaase aastaks 2030 43% võrra. Põhimõtteliselt ütlesid teadlased, et meil on kaheksa aastat, et vältida katastroofilisi tagajärgi.

Aga mis põhjustel kavatsevad keskkonnaühendused Euroopa Komisjoni kohtusse kaevata, kuula lähemalt saatest „Rohepöörane“.

1x
00:00


Oma igapäevatöös tegeleb Madis energeetika- ja kliimateemadega keskkonnaühenduses Eesti Roheline Liikumine ja Mart tegutseb keskkonna- ja kliimavaldkonna huvikaitseeksperdina Arengukoostöö Ümarlauas.