„Riigimetsas on palju kauneid paiku, mida loodusehuvilised omal käel ehk juba külastanudki on, ent kindlasti leiab meie pakutavast valikust omale huvipakkuva retke,“ rääkis RMK juhatuse liige Kristjan Tõnisson.

Näha saab näiteks nii Kalevipoja jalajälgi Neerutis kui ka uudistada Põlula kalakasvandust ja meisterdada Lahemaal või Hiiumaal kuusevaigusalvi. Muu hulgas saab uurima minna sedagi, miks on soo väärtuslikum märjana kui kuivendatuna ning mida selle tarvis tehakse, et kuivaks muudetud alad taas vesiseks muuta.

Retked viivad rappa, niitudele, õppe- ja matkaradadele, samuti korraldavad mitmed looduskeskused selle nädala jooksul mitmeid põnevaid ettevõtmisi.

„Retkede valik on mitmekesine, nii nagu kogu meie looduski,“ tõdes RMK külastuskorraldusosakonna juhataja Marge Rammo. „Kuna retked toimuvad terve nädala jooksul, siis jõuab külastada soovi ja võimaluse korral mitutki kohta.“

Kõiki retki juhendavad RMK töötajad, kes oskavad lisaks paiga tutvustamisele rääkida ka, kuidas need paigad ja loodusväärtused on tekkinud ning kas ja milliseid töid nende taastamiseks ja hoidmiseks on tehtud.

Eelmise aasta metsarahvapäev Vihterpalus


Looduse kaitsmisel tuleb tööd teha

Kristjan Tõnissoni sõnul tekitab vahel üllatust, et looduse kaitsmiseks on üldse tarvis tööd teha ja pigem ollakse seda meelt, et loodus toimetagu omasoodu.

„Siiski on sageli tarvis inimese abi, et alale iseloomulikud liigid saaks omale sobiva elupaiga, sinna elama asuks ning sinna ka jääks,“ märkis Tõnisson.

Näiteks asjaolu, et veised rannakarjamaadel või puisniitudel rohtu süüa nosivad ja heina niidetakse, ei ole tihtipeale tingitud sellest, et loomade omaniku valdused sealmail asuvad, vaid seda on tarvis teha justnimelt liigirikkuse hoidmiseks.

„Paljud looduse heaks tehtavad tööd nõuavad aega ning tulemuski laseb end päris kaua oodata, aga tulemata see ei jää – näiteks laulavad nüüd juba mitmel pool taas juttselg-kärnkonnad ehk kõred ning see on juhtunud nende elupaikade taastamistööde tulemusena,“ märkis Tõnisson.

RMK matkast osavõtuks on vaja end registreerida, seda saab teha aadressil https://loodusegakoos.ee/eesti-looduse-paev.

Sealt leiab iga retke kohta ka täpsemat infot. Retkedest osavõtt on osalejaile tasuta.

Matkadega tähistatakse Eesti looduse päeva. Traditsioon seda päeva tähistada sai RMK eestvedamisel alguse 2018. aastal, mil Eesti Vabariigil täitus sajas sünnipäev. Tookord 18. augustil korraldasid kõik RMK külastuskeskused üle Eesti erinevaid temaatilisi sündmusi ja Eesti looduse päeva tähistamine kulmineerus suure ühismatkamise lõpupeoga Aegviidus.

Elistvere Valge Öö

Tänavu lõpetab Eesti looduse päevale pühendatud nädala 20. augustil Elistvere loomapargis toimuv Valge Öö, millega ühtlasi tähistatakse loomapargi 25. sünnipäeva. Tänavune programm kannab nime „Maailma loomine“. Sel ööl saab park täis valguskunstnike loodud liikuvaid ja kõnelevaid pilte, luues uutmoodi emotsioone ja tähendusi. Üles astuvad mitmed muusikud, nende seas Mari Kalkun ning Ruslan ja Rute Trochynskyi.

Selleks et kõik saaksid nautida sünnipäevakooki, palub RMK oma tulek registreerida siin!

Elistvere Valge Öö algab kell 18. Sel päeval on ka sissepääs Elistvere loomaparki tasuta.

Valge Öö Toilas


Kogu pere metsapäev Jõhvis

Lisaks Eesti looduse päeva retkedele ootab RMK huvilisi ka 27. augustil Jõhvis kogu pere metsapäeval, mida korraldab Eesti erametsaliit.

Tegemist on tervele perele mõeldud üritusega, kus jagub huvipakkuvat nii lastele kui ka täiskasvanutele. RMK telgis saab osa võtta lõbusatest ja harivatest mängudest ning võita vahvaid meeneid.

Kogu pere metsapäeval kuulutatakse välja tänavuse metsamajandajate konkursi tulemused, selgub 2022. aasta parim metsamajandaja. Samal päeval toimuvad Jõhvi pargis ka raiespordi Eesti meistrivõistlused, kohal on Eesti raiesportlaste paremik.

Täpsem info SIIN.

Ka see üritus on osalejatele tasuta.

Kogu pere metsapäeval pakub RMK põnevat tegevust


Metsarahvapäev

17. septembril ootavad RMK metsamehed koos teiste metsandusvaldkonna töötajatega huvilisi Eesti metsaseltsi korraldatavale metsarahvapäevale.

Sel päeval ühendab kogu metsarahvas jõud, et jagada eestimaalastele ainulaadset metsaelamust. Sellelgi päeval jagub põnevat tegevust kõikjal Eestis. RMK metsaülemate eestvedamisel saab seigelda ja uusi teadmisi koguda näiteks Raplamaal Mukris, Läänemaal Paralepa-Pullapää metsanduslikul õpperajal või minna Valgamaal poole jalaga Lätti.

Needki üritused on osavõtjaile tasuta, vajalik on eelnevalt end registreerida. Vaata lähemalt SIIT.

Kohtume metsas!

Jaga
Kommentaarid