Vesinik on biogaasi kõrval ainus kütus, mida me suudame täna Euroopas ise toota.

Elektrikatkestuse korral tagab vesinik-generaator elektri olemasolu majapidamisele või väikeettevõtetele sõltumata sellest, kas katkestus on tingitud poliitilistest turbulentsidest või sügisestest tormituultest. Viimased räsivad igal aastal tuhandeid Eesti majapidamisi ja nende osas on eriti ohustatud just maapiirkonnad, kus elektri taastamine võtab sageli rohkelt aega.

Uuendusliku vesinik-generaatori abil ei jää katkestuse ajal tegemata ükski elektrist sõltuv tegevus – olgu see siis ruumide valgustamine ja kütmine, toidu valmistamine, joogivee puurkaevust kättesaamine, arvutiga töötamine või siis telerist oma lemmikasarja vaatamine.

Mis on vesinik-generaator ja mis on selle eelised?

Vesinik-kütuseelemendil töötavate kaasaskantavate generaatorite uuenduslikkus seisneb just nende keskkonnasõbralikkuses, kuna energia saamiseks ei kasutata fossiilset kütust, vaid vesinikku, mis saadakse veest kätte elektrolüüsi teel. Sellisel kujul energia tootmine ei saasta keskkonda ja on seega täielikult roheline viis energia saamiseks. Vesinik on biogaasi kõrval ka ainus kütus, mida me suudame täna Euroopas ise toota.

Elektritootmise ajal ei eralda PowerUP generaatorid õhku tervist kahjustavaid süsinikuheitmeid ega emiteeri ebameeldivat lõhna, nagu teevad seda diisel- või teised fossiilsetel kütustel töötavad generaatorid, vaid ainult veeauru.

See ja fakt, et vesinik-generaatorid on võrreldes alternatiividega kompaktsed ega tekita müra, teevad need sobivaks kasutamiseks ka siseruumides – kasvõi elutoas. Ka sobivad vesinik-generaatorid kasutamiseks matkaautodes või purjepaatides.

Lisaks sellele on vesinik-generaatorid hooldusvabad, ei kaasne nendega hoolduskulusid, mis nt ühe diiselgeneraatori puhul võib sõltuvalt mudelist olla 100–1000 € aastas. Ka on uued loodussõbralikud elektrigeneraatorid kerged ja seega lihtsasti kaasaskantavad, kaaludes näiteks 1 kW generaatori puhul vaid 26 kilo.

Elektritootmise ajal ei eralda PowerUP generaatorid õhku tervist kahjustavaid süsinikuheitmeid ega emiteeri ebameeldivat lõhna.

Üks vesinik-generaatori eeliseid võrreldes alternatiividega on veel see, et ta ei pea elektrikatkestuse korral olema kogu aeg sisse lülitatud. Ta lülitub automaatselt sisse vaid siis, kui elektrit on vaja reaalselt toota. Diiselgeneraatorit peab sees hoidma kogu katkestuse aja, kui pole just soovi teda pidevalt sisse ja välja lülitada. Kogu selle aja tekitab diiselgeneraator aga lärmi ja emiteerib tervist kahjustavaid osakesi.

Lisaks vananeb diiselgeneraatori paagis olev kütus poole aastaga ja kui see kasutust ei leia, peab kütuse sealt välja pumpama, et filtrid ei ummistuks ja generaator ka edaspidi käivituks. Kuna vesinik säilib balloonis 10–20 aastat, jääb ka see ebamugavus ära.

Kuidas vesinik-generaator töötab?

PowerUP Energy Technologies toodab hetkel kahte eri võimsusega generaatorit – 1kW ja 400 w, mis mõlemad suudavad elektrikatkestuste ajal tagada olulisimate elektriga töötavate seadmete toimimise nii, et elu ei jääks katkestuse tõttu seisma

Generaatori külge ühendatakse vesinikuballoon, mida on saadaval erinevates mahtudes vahemikus 10–50 L. Generaatori taha saab ühendada need kodused elektriseadmed, mida saab ühendada pistikuga vooluvõrku.

Soovi korral saab PowerUP generaatoritega ühendada ka näiteks päikesepaneelid ja akud, mis tagavad võrgu töö ka piiktarbimise hetkedel, kui korraks peaks majapidamise elektritarve väga kõrgeks minema.

Erinevaid alternatiivseid süsteeme kombineerides saab lihtsate vahenditega luua nö „targa võrgu“ süsteemi, kus seadmed lülituvad automaatselt ümber kõige optimaalsemale energiaallikale. Sealjuures algavad lihtsamate akude hinnad vaid paarisajast eurost.

Milline lahendus sobiks minu majapidamisse?

Mõõtsime hiljuti Eestis elavate 4-liikmeliste perede elektritarbimist. See jäi keskmiselt 5–8 kW/h juurde ööpäevas. Sellise elektritarbimise juures jaguks ühest 40 L vesinik-balloonist ca 2–3 ööpäevaks ja sellise vajaduse kataks koos akudega kombineerides ära juba isegi 400W PowerUPi generaator.

Millistest ettevõtetest generaatorile vesinikku saab?

Eestis ollakse vesiniku turule jõudmiseks valmis. Vesinik-balloonid on taastäidetavad ja neid saab vahetada kas Linde või Elme Messeri teeninduspunktides. Eesti ettevõte Alexela on juba loonud ka nutika täisautomaatse vesinikujaama, millest saaks generaatori jaoks vajalikke vesinikuballoone. Täna tegeleb energiaettevõte kappide edasiarendusega. Tagastad tühja, saad asemele täidetud ballooni. Vesinikujaamasid ning jaotuspunkte on Alexela valmis paigaldama kui tekivad tarbijad, keda koostöös PowerUPiga loodetakse näha juba lähiajal.

Kuidas vesinik-generaatorit telliida?

Huvi korral võta ühendust PowerUP Technologies´ga:
5822 1446
info@powerup-tech.com
www.powerup-tech.com

Jaga
Kommentaarid