Olen väga pühendunud sellele, et lükata tiitliaastal Tallinnas hoogu juurde päris muutustele keskkonnasõbralikuma linna suunas.

Mihhail Kõlvart

Tutvustusüritusel räägib linnapea Kõlvart rohelise pealinna eesmärkidest ja roheinvesteeringutest ning muuhulgas rohetehnoloogiate EXPOst ja Test it in Tallinn algatusest. Rohelise pealinna juht Krista Kampus tutvustab lähemalt tiitliaasta tegevuskava, olulisemaid projekte ja eelarvet. Samuti kutsume rohelise missiooniga linnakodanikke üles ühinema Tallinna rohenügijate võrgustikuga. Rohepöörde kompetentsikeskuse juht Liis Vahter räägib Tallinna linnas esmakordsest linnaruumi sekkumiste projektist „Rohejälg“ ning muutustest linnas endas.

Euroopa rohelise pealinna aastal on Tallinna eesmärkideks kiirendada linnaorganisatsiooni muutumist keskkonnasõbralikumaks ja kaasavamaks, teha rohkem koostööd ettevõtete, kodanike ja organisatsioonidega, tõsta linna elanike teadlikkust keskkonnateemadel ja näidata, kuidas jätkusuutlik mõtteviis tõstab kõigi elukvaliteeti. Oluline on tuua linna inimestele lähemale, kaasata rohkem nii inimesi kui ettevõtteid kui erinevaid vabaühendusi ja anda hoogu keskkonnasõbralikele algatustele.

Euroopa rohelise pealinna idee sündis Tallinnas 2006. aastal, kui siin kirjutati 15 linna poolt alla Euroopa rohelise pealinna tiitli memorandumile. 2008. aastal võttis Euroopa Komisjon selle enda tiiva alla. Alates 2010. aastast on igal aastal valitud üks roheline pealinn. Eelmisel aastal kandis seda tiitlit meie naaberriigis Lahti ja käesoleval aastal Grenoble Prantsusmaal. J