Üks põhjuseid, miks toitu jõululaual palju järele jääb, on Marko sõnul see, et toidud korduvad aastast aastasse. „Jõulumenüü on igal aastal sama ja üksluine. Inimesed võiksid olla julgemad ja rohkem erinevaid toite proovida. Igal jõululaual ei pea olema see sama seapraad ja hapukapsas, variante on mitmeid, mida proovida. Sedasi ei teki ka nii palju ülejääke, kuna juba eelmisel viiel peol pole olnud see sama seapraad,“ selgitab ta.

Marko nipid, kuidas toiduraiskamist vältida

Marko Kaljend

Osta paari päeva toit korraga

Minu jaoks on väga tähtis, et toit ei läheks raisku. Pean seda oluliseks nii oma tööd tehes kui ka koduses köögis. Toidujääkide vähendamiseks on mitu varianti. Kui käia poes toidukaupa ostmas, siis on tark alati paari päeva toit ette mõelda, et saaks samu tooraineid mitmel päeval ära kasutada.

Proovi uusi retsepte

Soovitan kodus julgelt uusi retsepte proovida. Sedasi ei teki üksluisust ja saad rohkem ideid, kus allesjäänud või olemasolevat toorainet ära kasutada.

Sügavkülm ja leidlikkus

Kui toitu hakkab tihti ja palju üle jääma, siis tuleks oma iganädalane menüü ning ostukorv üle vaadata ja mõelda, kas kõik ostetu on ikka vajalik. Kui juba on juhtunud, et toitu on jäänud üle, siis hea võimalus on seda sügavkülmutada, samuti soovitan neile, kes ei soovi mitu päeva sama toitu süüa, vaadata, kas sellest annab teha uus toit.

Midagi ei lähe raisku

Kuigi sealiha ei saa pidada kõige keskkonnasõbralikumaks tooraineks, usub Marko, et see on siiski eestlaste jõululaua lemmikliha. Kui sealiha teha, siis soovitab Marko sellest igas mõttes maksimum võtta. „Ülejääkidest saab järgneval päeval teha hautiseid, liha supi sisse ära kasutada, puljongeid keeta. Lihal saab kõik komponendid ära kasutada. Näiteks kelmetest, kontidest ja rasvast keeta puljong ning sellest edasi juba teha kastmeid ja suppe.“ Lisaks soovitab Marko saadud puljongi portsjonite kaupa sügavkülma panna, et see siis osade kaupa ära kasutada.

Et jõuluõhtu laud toidust liiga lookas poleks, soovitab Anneli panna esmalt paika kogused ja selle järgi planeerida tooraine. Kui vähegi võimalik, soovitab ta minna ise tegemise teed. „Mis saaks üldse parem olla kui pakkuda jõululauale purgist enda tehtud kurke ja kõrvitsasalatit. Miks mitte neid ka kingikotti pista?“ Ta soovitab ka toorainet osta kas väiketootjatelt või tuttavatelt-sõpradelt. „Otse taluniku käest ostetud piim ja munad maitsevad väga hästi. Nii on ka keskkonnasõbralikum.“

Anneli nipid, kuidas toiduraiskamist vältida

Anneli Kägi

Regulaarne inventuur

Kui sul on oma kappide sisust pidev ülevaade, ei juhtu kunagi nii, et leiad näiteks kolm ühe ja sama maitseaine pakki, mis on avatud ja juba kaks aastat tagasi pahaks läinud. Kui inventuuri käigus juhtub leiduma kinniseid pakke kuiv- või maitseaineid ja on juba ette teada, et neid ei jõuta ära tarbida, võid need annetada toidupangale. Kui sa ise ei jõua neid ära tarbida, siis saab seda teha keegi teine.

Puuviljade ja muu külmutamine

Sageli lähevad pisut plekiliseks muutunud puuviljad äraviskamisele, aga pane need hoopis sügavkülma. Need sobivad hiljem väga hästi smuuti sisse. Eriti pruuniks läinud banaanid. Need on sügavkülmast võetult smuutis veel paremad kui tavaline banaan, sest annavad palju rohkem maitset.

Hooajalisus on tähtis

Nii igapäevaseid kui ka aasta viimase kuu pidusööke planeerides soovitab Anneli rõhuda hooajalisusele. „Detsembris ei ole mõtet arbuusi ja maasikaid osta. Need ei maitse kuidagi ja pole ka kuigi toitainerikkad. Samuti ei kasva need meil siin ja nende transportimisega suurendaksime jõuliselt oma ökoloogilist jalajälge.“

Pärast suuri pidustusi võiks Anneli sõnul järele jäänud toidud üle vaadata. Tavaliselt saab nendest korraliku lõunasöögi, kas mõne püreesupi või pajaroa. Kui seda kõike aga tuleb liiga palju, siis tasub sõbrad külla kutsuda. Ka sügavkülma kannatab palju asju panna. „Suur sügavkülmik on tõeliselt suur abimees.“

Marko jõuluülejääkide seljanka retsept

Vaja läheb
1 kg mugulsibulat
400 g tomatipastat
1 purk marineeritud kurki
sidrunimahla
kõiki erinevaid lihasid, mida külmkapis sel hetkel leidub
kartulit (soovi korral)
puljongit

Tee nii
Tükelda sibul ja prae pannil klaasjaks. Seejärel lisa korraks ka tomatipasta pannile. Lisa nii kuumutatud tomatipasta kui ka klaasjaks praetud sibul koos ülejäänud koostisainetega supipotti ja kuumuta madalal tulel kuni valmimiseni.

Marko jõulumenüü soovitus


Kuivatatud puuviljadega hapukapsas

Vaja läheb
2 mugulsibulat
3 küüslauguküünt
2 kg hapukapsast
puljongit
mett
2 kaneelipulka
1 tähtaniis
pisut suhkrut

Tee nii
Tükelda sibul ja küüslauk ning prae potis klaasjaks. Lisa kapsas ja puljong ning keeda umbes pool tundi. Seejärel lisa hapukapsas ja puljong ning keeda umbes pool tundi tasasel tulel. Seejärel lisa maitse järgi mett, kaneelipulgad, tähtaniis, maitse järgi suhkrut. Lisa vajadusel ka puljongit. Esimesed tund aega võiks puljong olla kapsaga samal tasemel. Hauta kapsast kaane all. Võid kapsast hautada ka kauem kui tund.

Sealiharulaad peekoni ja kuivatatud puuviljadega

Kui siiski sealiha soov jõululaual on, siis sel aastal võiks tavalise seaprae asemel teha sealiharulaadi peekoni ja kuivatatud puuviljadega. Võimalusel eelistada kodumaist liha.

Vaja läheb
sealiha, soovitatavalt karbonaaditükki
kanget sinepit
soola
pipart
peekonit
kuivatatud puuvilju

Tee nii
Lõika sealiha lapikuks lahti ja määri vahele sinep, sool ning pipar, lisa juurde peekon ja vabalt valitud kuivatatud puuviljad. Nüüd keera liha rulli ja määri ka pealt sinepiga ning maitsesta soola ja pipraga. Mina kasutan ühe karbonaaditüki peale ühe tuubi sinepit. Sinepi maitse tõmbab küpsedes tagasi, seega ei ole vaja muretseda ülemaitsestamise pärast. Pane lihatükk küpsetuspaberisse või seo paelaga kinni, et see hoiaks vormi. Variant on ka lisada sealiharull küpsetusvormi. Sellisel juhul võid panna vormi põhja ka pisut puljongit ja peale fooliumi. Küpseta rulaadi ahjus 2,5 tundi 180 kraadi juures. Kui kasutasid fooliumit või küpsetuspaberit, siis eemalda see ja küpseta veel nii kaua, kuni rulaad muutub pealt pruuniks.

Vedelik, mis rulaadist tekkis, kasuta ära kastme tegemiseks. Tee sellest näiteks sinepikaste. Paksenda jahu või tärklisega ja roa kõrvale paku kuivatatud puuviljadega segatud hapukapsast.

Lisandiks midagi mõnusat kartulist
Tee kas kartulikreemi või ahjukartulit. Näiteks lisa kartul kaelakarbonaadi juurde puljongi sisse. Viimane variant on ka keskkonnasõbralikum, sest saad nii liha kui ka kartuli ühe küpsemisega. Kui teed ahjukartulit, siis lisa kindlasti erinevaid kuivatatud ürte. Nii saad kartulile mitmekülgse maitse.

Kõige parem oleks jõulupraad puuküttega ahjus küpsetada. Lisa seapraad ja kartulid ahju, kui tuli juba kustunud, sest ahi on veel mitmeid tunde soe. Võid jätta toidu ahju ka terveks ööks. Nii säästad elektrit või gaasi.

Jaga
Kommentaarid