Mis on keskkonnasõbralik toit?

Rohetähis antakse restoranitoitudele, mis vastavad vähemalt ühele kriteeriumile: vegantoit, mahetoit, rohumaa- või metsloomaliha, jätkusuutlik kala. See juures vegantoit ei tohi sisalda ühtegi loomset koostisosa, s.o liha-, muna- ja piimatooteid ega ka muid loomseid saadusi, nagu želatiin ja mesi. Taimne toit on keskkonnasõbralik, sest selle kasvatamiseks on võrreldes loomse toidu kasvamisega vaja olulisemalt vähem põllumaad. Sellest tulenevalt on taimse toidu negatiivne mõju elurikkusele enamasti oluliselt väiksem kui loomse toidu puhul – taimse toidu kliimamõju ja ka muud keskkonnamõjud toodanguühiku kohta on tavaliselt väiksemad.

Rohetähisega toit restoranis Lee

Mahe- ehk mahepõllumajanduslik ehk ökoloogiline toit tähendab tooteid ja saadusi, mis on toodetud ning ette valmistatud mahepõllumajanduse nõuete kohaselt. Mahetoodangu energiakulu toodanguühiku kohta on võrreldes tavatoidu energiakuluga keskmiselt 21% väiksem. Toitainete koormus keskkonnale on väiksem, sest mahepõllumajanduses kasutatavate väetiste kogused on väiksemad, orgaanilised väetised lagunevad aeglaselt.

Rohumaa lamba- ja veiseliha on keskkonnasõbralik, sest loomi karjatatakse enamasti püsirohumaadel ja selline majandamisviis hoiab nende rohumaade elurikkust. Lisaks, rohumaad seovad arvestatavas mahus süsinikku õhust mulda ning see võib veise- ja lambaliha süsiniku jalajälje viia nulli või isegi negatiivseks (st sidumine on suurem kui kasvuhoonegaaside heide).

Mindset peab õige olema


„Rohetähis on meile kasuks tulnud, mitmed külalised jälgivad, et toit oleks jätkusuutlik ning sellise mõtteviisi järgimine aitab ka restoranidel sellele rohkem tähelepanu pöörata. Mida teadlikumad on külalised, seda rohkem tahavad restoranid jätkusuutlikku toitu pakkuda. On rõõm näha, et tarbijad tõesti märkavad tähist ning teevadki sageli oma õhtusöögi valiku selle põhjal,“ kommenteerib Rudolf Restorani direktor Erik Tammeleht ning lisab, et rohetähist on lihtne saada restoranidel, kellel on õige meelestatus. „Rohetähise saamise eelduseks on mahe ning jätkusuutliku toidu kasutamine ja pakkumine. Jätkusuutliku restorani mindset peab olema sügavamal ning tahe jätkusuutlikult toimetada peab tulema restorani pidajate seest.“ Jätkusuutlikkuse poole pealt on Rudolf Restoranil aga plaane veelgi. „Tahame tuua jätkusuutlikkuse ka baari poolele ning lähtuda kokteilides jätkusuutlikkusest. Restoranimaailmas on oluline mõelda ka lisaks toidule ka jookidele, mida pakutakse ning kuidas seda jätkusuutlikumalt teha. Meil on see veel arendusfaasis.“

Metsloomaliha on keskkonnasõbralikum variant, sest loom kasvab vaid looduslikke ressursse kasutades ehk kasvatamiseks ei toodeta spetsiaalselt söötasid. Looduslikku päritolu kalaliigid, mis on püütud kohalikest veekogudest – Läänemeri või Eesti siseveekogud. Looduslikku päritolu kala on keskkonnasõbralikum alternatiiv, sest kala kasvab vaid looduslikke ressursse kasutades ehk kasvatamiseks ei toodeta spetsiaalselt söötasid.

Läbi restorani saab teadlikkust tõsta

Rohetähis on kasuks tulnud eelkõige haridusliku elamuse pakkumisel oma külastajatele. Tunneme, et läbi teeninduse etappide (tooraine valiku seletamine külastajale) saame külastajaid panna mõtlema ja tunnetama tooraine olulisuse üle,“ ütleb Ethel Univer, restorani Peet Ruut üks loojatest ning lisab, et aastatega on kindlasti tarbijate teadlikkus kasvanud.

„Teinekord peame ka seletama, miks maitseb mahedalt kasvatatud kana rasvasemana ja ei ole lumivalget värvi,“ täiendab ta. Mahevaldkonnas on nad palju ära teinud olles Eestis ainuke restoran, mis omab mahesertifikaati, kuid plaane on veel palju. „Hakkame lähiajal taotlema Green Keyd, samuti soovime suurendada veelgi mahetooraine kasutamise protsenti.“

Miks on oluline keskkonnasõbralikumat toitu süüa?

Rohetähise jagamise eeskujuks on Euroopa roheline kokkulepe ja selle „Talust taldrikule“ strateegia, mille eesmärk on õiglase, tervisliku ja keskkonnahoidliku toidusüsteemi kujundamine. See tähendab taimekaitsevahendite, väetiste ja antibiootikumide kasutamise vähendamist, mahemaa pindala suurenemist, loomade heaolu parandamist, toidu kestlikumat tarbimist, raiskamise ja toidupettuste vähendamist.

Toidutootmine on inimeste jaoks üks eluliselt kõige olulisemaid valdkondi. Samal ajal on sel oluline mõju keskkonnale. Globaalne toidu tootmine põhjustab erinevate uuringute kohaselt umbes 25–35% kogu maailma kasvuhoonegaaside emissioonidest, mõjutab negatiivselt elurikkust ja põhjustab mitmeid teisi keskkonnamõjusid.

Rohetähist pole raske saada

„Rohetähise saamine on otseselt seotud valitud toorainega ja selles mõttes ei ole seda keeruline saada. Küll on aga väga oluline pidev parima tooraine ja hinnasuhte leidmine, et restoran oleks kasumlik, kuid samas ka hinnad külalistele vastuvõetavad. Meie eesmärgiks on alati teha rohelised ja kodumaised valikud, kui seda teha on võimalik,“ selgitab Ocean11 restorani tegevjuht Ines Arna. Tema sõnul lähevad restoranis ühtmoodi edukalt kõik toidud.

Valdav osa mõjudest on seotud just toidu esmatootmise etapiga, mistõttu muutub järjest olulisemaks jälgida toidu päritolu ja tootmist. Samuti on üha tähtsamal kohal toiduturvalisus, lühikesed tarneahelad, kohaliku tooraine väärtustamine ja kohaliku tootja toetamine – eriti praegusel kriiside ajastul.

Rohepöörde toetamine üldisemalt ja keskkonnahoidlikkus on seatud strateegiliseks eesmärgiks ka Tallinn 2035 arengustrateegias ja Tallinna kliimakavas ning saab lisatõuke ka Euroopa rohelise pealinna tiitlist, mis on Tallinnale omistatud käesolevaks aastaks. Nii on restoranide keskkonnakriteeriumite, aga ka näiteks keskkonnasõbralike ürituste juhendi väljatöötamine – olgugi et näiliselt väikesed teod – sammud laiemalt jätkusuutliku mõttemaailma ja keskkonnasõbralikuma tuleviku poole.

Tallinna Restoranide Nädal toimub 11-17.03.2023

Tallinna Restoranide Nädala eesmärk on tuua toidukultuuri tallinlastele lähemale ja elavdada kodust väljaspool söömist kui ühte kultuurielamuse ning suhtlemise võimalust nii kohalikele elanikele kui ka turistidele.

Rohetähis

Selleks on Restoranide Nädala raames reserveeritud rohkem kui 20 000 kohta erakordse hinnaga. Lõuna- ja õhtusööke pakutakse kahes hinnakategoorias:
I lõunasöök 15 eurot ja õhtusöök 25 eurot
II lõunasöök 20 eurot ja õhtusöök 40 eurot

Ka sel korral leiab restoranide menüüdest rohetähisega toite!

Loe lähemalt Tallinna Restoranide Nädala kohta SIIT.