California mägistes piirkondades paiknevad linnad olid rohke lume tõttu ülejäänud osariigist justkui ära lõigatud. Oregoni osariigi suurimas linnas Portlandis sadas ühel päeval maha peaaegu 30 sentrimeetri paksune lumekiht, mille tõttu valitses liikluses kaos. Nüüd läheb see päev ajalukku kui linna teine kõige lumisem päev. Isegi päikeselises Phoenixi linnas sadas maha õrn lumekiht.

Tormide tagajärgi on tunda üle terve regiooni. Californias jättis ekstreemne ilm ilma elektrita tuhanded inimesed, sulges kaks rahvusparki ja põhjustas lumelaviine. Yosemite'i rahvuspark, kus pole nii palju lund sadanud viimased 54 aastat, on suletud määramata ajaks. Tahoe järve ääres sai laviiniga pihta korterelamu, mille elanikud olid sunnitud evakueerima.

Haruldane juhtum

Meteroloog Ryan Maue ütles Guardianile, et juhtunu on sündmus, mis esineb kord põlvkonna jooksul. „See on tohutult haruldane, et lund sadas ka Lõuna-California madalamates piirkondades,“ rääkis USA riikliku ilmateenistuse meteroloog Bianca Feldkircher.

Meteroloogide sõnul on keeruline hinnata, kui suurt rolli on inimtekkeline kliimamuutus haruldase talvise ilma puhul rolli mänginud. Kuid on teada, et ekstreemsed ilmastikuolud üha sagenevad, mida enam globaalsed temperatuurid tõusevad. „Kuumus tekitab niiskust ja niiskus põhjustab torme. Kuumus ja niiskus koos tekitavad veelgi ägedamaid torme,“ ütles Feldkircher.

Rekordilised kogused lund ja vihma viimastel nädalatel on toonud kaasa ka ühe hea külje: pool California osariigist ei kannata enam kaua kestnud põua käes.