Karin Benksohn soovib RoheFesti raames ka ise lähemalt näha, mida põnevat teeb Precious Plastic Estonia tiim kasutatud plastikust.

RoheFestile on oodatud kõik, kes soovivad saada uusi teadmisi ja anda oma panuse elurikkuse hoidmisele. Kindlasti annab see üritus teadmisi juurde keskkonnasõbralikest liikumisviisidest ning ringmajandusest, mida igaüks saab igapäevaselt ka ise rakendada.

„Kuna Tallinn on Euroopa roheline pealinn 2023, soovime RoheFesti üritusega tõsta inimeste teadlikkust keskkonnahoiust ning sellest, kuidas jätkusuutlik mõtteviis aitab kaasa elukvaliteedi parandamisele,“ tutvustab elurikkusele pühendatud ettevõtmist Tallinn – Euroopa rohepealinna ürituste sektori programmijuht Karin Benksohn.

Pisirohe ja taaskasutatav plastik

„Kohapeal on võimalik teha isiklik pisirohe külv. Pisirohe ehk võrsed on teaduslikult tõestatud supertoit, mis tugevdab immuunsust, tõstab tuju ja annab energiat. Töötoas saab pisirohe taimi maitsta ja samas ka erinevaid mänge mängida. Niisamuti on võimalik kaasa teha isiklik külv, mida hiljem kodus edasi kasvatada,“ räägib Benksohn eesoleval RoheFesti üritusel toimuvast.

Festivalil on kohal ka Precious Plastic. „Nende juures saavad osalejad ise midagi kasutatud plastikust valmistada ning ühtlasi omandada teadmisi plastireostusest ning plastiku ringlusse võtmise võimalustest. Lisaks eelmainitud õpitubadele saab Õrrekeste õpitoas valmistada endale mesikangast, mis on loodussõbralik pakkekangas.“

Benksohn kutsub kuulama ka vestlusringi, kus Biotoopia konverentsil kõnelejad toovad kuulajateni uusi mõttemustreid maapõue müstilistest varivõrgustikest ja nende õpetlikest sõnumitest ühiskonnale.

Karin Benksohn soovitab inimestel olla Vabaduse väljakul õhtuni välja, sest lisaks rohefestivalile toimub seal muudki põnevat. Väga tahaks näha Eurovisiooni lauluvõistluse võitjat Kalush Orchestrat,“ ootab RoheFesti korraldaja õhtuse kontserdi ühe peaesineja saabumist.

Tallinna linn koostöös XIII noorte laulu- ja tantsupeo korraldusmeeskonnaga kutsub kõiki Tallinna laulu- ja tantsupeo kollektiive üle linna pühendusega laulupeopuid istutama.

2023. aastal toimuvale XIII noorte laulupeole pühendatud 150 puud on kavas istutada 22 erinevasse asukohta üle linna. Esimesed 73 puud on mõeldud istutamiseks kõigile tantsupeo kollektiividele. Need istutatakse maha 9. mail: Kristiinesse 13 tk, Mustamäele 46 tk ja Nõmmele 14 tk. Ülejäänud 77 puud jäävad laulupeolistele. Need istutakse maha 19. mail.

Kõik laulupeopuud tähistatakse vastava kollektiivi nimega, et ka hiljem saaks oma puuhakatise sirgumist jälgimas käia.

Euroopa päeva tähistab terve Eesti

Mihkel Tamm: „Välisministeeriumile on eriti südamelähedane Euroopa päeva kontserdi korraldamine.“

„Sel aastal on Euroopa päeva tähistamine selgemalt ja kõikehõlmavamalt läbi mõeldud ning planeeritud. Üritused üle Eesti ja Tallinnas moodustavad ühise terviku, mis kõik kuulutavad üht – Euroopa päev on meie kõigi päev,“ tutvustab välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektor Mihkel Tamm 9. mail toimuvaid sündmusi. Tamm ütleb, et praeguses pinevas julgeolekuolukorras on oluline mõelda Euroopa projekti eesmärgile – ühtsusele ja rahule – ning seda tähistada.

Euroopa päeva üritused toimuvad üle Eesti, sh Haapsalus, Ida-Virumaal, Pärnus, Saaremaal ja Tartus. „Erinevate ürituste eesmärk on üheskoos arutleda, kuidas lahendada Euroopas esinevaid murekohti ja jagada infot EL-i kohta laiemalt,“ räägib Tamm.

Mitmekesised üritused

Mis on Euroopa päev?

Igal aastal 9. mail tähistatakse Euroopa päeval rahu ja ühtsust Euroopas. See on ajaloolise Schumani deklaratsiooni aastapäev. 1950. aastal Pariisis peetud kõnes esitas Prantsusmaa välisminister Robert Schuman oma idee uut liiki poliitilise koostöö kohta Euroopas, mis muudaks sõja Euroopa rahvaste vahel mõeldamatuks.

Tamm ütleb, et Euroopa päev on võimalus võtta ka aeg, et mõtiskleda selle üle, kuidas meie üksikisikutena, aga ka ühiskondade ja riikidena Euroopat ning Euroopa ideed näeme. „Euroopa päeva seminaril arutleme, mida Euroopa päev meie jaoks tähendab ja seminari lõpus kuulutatakse välja tänavuse aasta eurooplase tiitli saaja.“ Rõõm on näha, et iga aastaga huvi ja teadlikkus Euroopa Liidust kasvab ja aina rohkem asutusi soovivad kaasatud olla Euroopa päeva pidustustega. Veelgi suurem rõõm on, et me näeme, et Euroopa päev läheb Eesti inimestele korda ning meil on igal aastal palju külastajaid.“ Tamm loodab, et ka sel aastal leitakse ürituste kese Vabaduse väljakult üles ning tegutsemist jätkub terveks päevaks.

Euroopa päev

Euroopa päeva tähistamine tipneb suure kontserdiga Vabaduse väljakul

Välisministeeriumile on eriti südamelähedane Euroopa päeva kontserdi korraldamine. Tamm on rahul, et taaselustatud on kunagine Islandi väljaku katusekontsertide traditsioon.

„Küll aga peame linnas toimuvate ulatuslike ehitustööde tõttu tegema kontserdi sel aastal erandkorras Vabaduse väljakul. Oleme juba pikalt vaeva näinud, et ka sel aastal tuua rahva ette võimsad artistid, kes esindavad Euroopa väärtusi. Meile on äärmiselt oluline kajastada Ukrainas toimuvat ja hoida antud teemat eestlaste südames. Seetõttu on meil suur rõõm, et 2022. a Eurovisiooni võitja Kalush Orchestra on tulemas Tallinnasse meie kontserdile.“

Kontserdil astuvad üles eelmisel aastal Eurovisiooni lauluvõistlusel Ukrainat esindanud ja konkursi võitnud Kalush Orchestra, Tanel Padar bändiga ja Stefan. Kindlasti saab kuulda Eurovisiooni eelmise aasta võidulaulu ja meie enda Eesti lemmikartistide südamelähedasemaid laule.

Kontserdi päevajuht on Kristel Aaslaid. Kontsert on kõigile tasuta ja kõiki oodatakse tähistama Euroopa päeva koos pere ja sõpradega!

Kõik põnevad 9. mail toimuvad Euroopa päeva üritused on kokku kogutud veebilehele www.euroopapaev.ee.

Euroopa päeva üritused Tallinnas

12.00–17.00 kooliklassidele orienteerumismäng EL-i teemadel – auhinnaks klassireis

Mängus osalejad esindavad oma klassi – mida enam osalejaid ühest klassist, seda suurem võimalus loosi teel auhind võita!

Rajale minekuks tuleb oma nutivahendisse laadida rakendus Navicup (rakenduse link lisatakse vahetult enne üritust). Seejärel avaneb ekraanil kümne orienteerumispunktiga tähistatud Tallinna kaart. Kõik kontrollpunktid on Euroopa Liidu saatkonna või mõne Eesti ametiasutuse juures. Nii mõnedki saatkonnad ja hooned ootavad külalisi ka oma ruumidesse. Mängus osalemine annab hea võimaluse näha selliseid maju ja kohti, kuhu tavapäraselt ei pääse.

Võitja loosime juba sama päeva õhtul toimuval Euroopa päeva kontserdil!

Euroopa Elamuskeskuse orienteerumismäng kõigile huvilistele – kõigile mängu läbijatele auhind!

Mäng toimub nutiseadmega rakenduses Navicup. Rada koosneb 12 kontrollpunktist, kus tuleb vastata vastusevariantidega küsimustele. Mängides kogud uusi teadmisi Euroopa Liidu kohta ja läbid mõnusa jalutuskäigu Tallinna südalinnas.

Soovitame Euroopa Elamuskeskuse (Rävala pst 4) punkti jätta viimaseks, sest kui oled kõik punktid läbi käinud ja küsimused ära vastanud – ükskõik kas õigesti või valesti –, saad sealt auhinnaks Euroopa Elamuskeskuse meene.

Mängu saad mängida juba täna! Euroopa Elamuskeskus on tavapäraselt avatud esmaspäevast reedeni kell 10.00–18.00 ja laupäeviti kell 10.00–15.00. Euroopa päevale eelneval nädalavahetusel on Euroopa Elamuskeskus erandkorras avatud laupäeval ja pühapäeval (6. ja 7. mail) kell 10.00–18.00.

12.30 Euroopa päeva seminar

Euroopa päeva seminaril arutleme Eesti ja EL-i tuleviku üle ning seminari lõpus kuulutame välja tänavuse aasta eurooplase tiitli saaja.

Üritust saab otseülekande vahendusel jälgida Euroopa päeva kodulehel ja Facebooki lehel.

15.00–18.00 Elurikkusele pühendatud Euroopa päev ehk RoheFest Vabaduse väljakul

Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023 kutsub Euroopa päeva raames kõiki roheteemade huvilisi GreenFesti paviljoni, kus on osalejaid ootamas põnev programm ja töötoad.

  • Pisirohe töötuba. Pisirohe ehk võrsed on teaduslikult tõestatud supertoit, mis tugevdab immuunsust, tõstab tuju ja annab energiat. Pisirohe taimedes on rohkelt C-vitamiini ja antioksüdante ning nende maitse on võrratu. Parim pisirohe on värske, seega võiks võrseid ise kasvatada ja just seda on võimalik töötoas õppida.

    Lisaks saab töötoas mängida pisirohe mängu – lasta heal maitsta ja ajurakkudel ragiseda ning edukaid ootavad kingitused. Kohapeal on võimalik teha isiklik pisirohe külv, jagatakse kasulikku infot ning kaasa saab osta nii värsket pisirohet kui ka selle kasvatamiseks seemneid ja tarvikuid.

  • Tallinna botaanikaaia juhendamisel õpime seemnete külvamist, taimede pikeerimist ja maitsetaimede tundmist.

  • Avatud on toataimede vahetuse punkt, et saaksid näiteks vahetada mõne enda jaoks liiga suureks kasvanud toataime pisema vastu.

  • Tallinna loomaaed viib läbi õpitoa teemal „Elurikkuse (looma)aed“, kus keskendutakse elurikkusele ja selle kaitsele.

  • Õrrekese õpitubades saavad kõik soovijad meisterdada mesipaberit ja riidejääkidest vahvaid nukke, lisaks valmistatakse ise paberit ja proovitakse kätt munakoorekunstis.

  • Lapsi ootab ka vallatu Prügihunt, kes teab, kuidas maailm prügist puhtamaks saab, ning Euroopa rohelise pealinna maskott Kimmu, kes räägib lastele linnaloodusest ja liikuvusest.

  • Keskraamatukogu laenutusjalgratas.

  • Keskraamatukogu raamatuväljapanek roheteemadel.

  • Liikuvuse alal tutvustavad kestlikke liikumisvahendeid Bikeep ja Citybike ning AuveTechi isesõitev buss.

    Tallinna rohetehnoloogia ettevõtted, kes linnas keskkonnasõbralikku liikuvust edendavad:

    AuveTech iseliikuv juhita sõiduk

    Bikeep nutikas jalgrattahoidja/jalgrattaparkla

    Citybike kastijalgrataste laenutus

    Clevon autonoomsed pakirobotid

    Hagen Bikes kargojalgrataste laenutus

18.00–21.00 Euroopa päeva kontsert Vabaduse väljakul, ülekanne ETV-s samal päeval kell 19.30–21.00

Vabaduse väljakul toimuv kontsert tuleb taas!

Sel korral esinevad eelmisel aastal Eurovisiooni lauluvõistlusel Ukrainat esindanud ja konkursi võitnud Kalush Orchestra, Tanel Padar ja Stefan.

Kontsert on kõigile tasuta. Pane ennast kontserdile kirja juba täna!

Korraldajad

Välisministeerium, Riigi Tugiteenuste Keskus, Tallinn Euroopa roheline pealinn 2023, Euroopa Parlamendi büroo Eestis ja Euroopa Komisjoni esindus Eestis.