Rahvusvahelise energiaagentuuri aruandes kirjutatakse, et puhta energia investeeringud jõuavad sel aastal 1,7 triljoni dollarini (1,58 triljonit eurot), sest investorid pöörduvad taastuvenergia, elektrisõidukite, tuumaenergia, võrkude, salvestamise ja muude vähese süsinikdioksiidiheitega tehnoloogiate poole. Samal ajal küündivad söe-, gaasi- ja naftainvesteeringud veidi üle triljoni dollarini, teatas IEA.

Pariisis asuv agentuur kirjutab, et puhta energia investeeringuid on soodustanud paljud tegurid, sealhulgas tugeva majanduskasvu ja fossiilkütuste kõikuvate hindade perioodid, aga ka Venemaa Ukrainasse tungimisele järgnenud suurenenud mure energiajulgeoleku pärast.

Peaaegu kahekordne vahe

Agentuuri tegevdirektor Fatih Birol ütles, et taastuvenergia poole liigutakse kiiremini, kui paljud inimesed aduvad. Tema sõnul on see selge investeerimistrendides, kus puhtad tehnoloogiad rebivad fossiilkütustest ette. „Väga lihtsalt, kuid väga silmatorkavalt öeldes oli viis aastat tagasi maailma energeetikainvesteeringute maht kaks triljonit dollarit, millest üks triljon oli taastuvenergia ja üks triljon fossiilkütuste jaoks. Nüüd on see fossiilkütuste kohta triljon ja puhta energia kohta1,7 triljonit dollarit. See on väga suur muutus, millel on tagajärjed energiaturgudele ja kliimamuutustele. Minu arvates on see väga põnev.“

„Esimest korda ajaloos on päikeseenergiasse tehtavate investeeringute summa suurem kui naftatootmisse tehtavad investeeringud.“

Fatih Birol

Birol ütles, et taastuvenergiabuum on eriti ilmne päikeseenergiasse investeerimise puhul. „Esimest korda ajaloos on päikeseenergiasse tehtavate investeeringute summa suurem kui naftatootmisse tehtavad investeeringud. See võib olla sümboolne, kuid see on väga oluline, sest see näitab, et tuuled on pöördunud,“ ütles ta.

Puhta energia investeeringud on viimastel aastatel pidevalt kasvanud, sest valitsused ja investorid on püüdnud ära kasutada taastuvate energiaallikate, näiteks tuule- ja päikeseenergia madalat hinda. Seevastu kukkusid investeeringud fossiilkütustesse koroonapandeemia ajal, kui rangete reisipiirangute tõttu vähenes nõudlus transpordikütuste järele järsult ja see viis energiatoorme hindade kokkuvarisemiseni.

Probleemid võrguga

IEA aruandest selgub, et investeeringud puhtasse energiasse on kiirenenud tunduvalt rohkem kui kulutused gaasile, kivisöele ja naftale, sest valitsused on üha enam mures turvaliste, kodumaiste energiaallikate arendamise pärast. Kuid aruandes hoiatatakse, et Venemaa ja Ukraina sõda on ajendanud suurendama investeeringuid ka nafta ja gaasi tootmisesse, mis eeldatavasti suurenevad 2023. aastal seitsme protsendi võrra, pöördudes tagasi 2019. aasta tasemele.

Ülemaailmne söenõudlus saavutas 2022. aastal kõigi aegade kõrgeima taseme. Osaliselt juhtus see tänu rekordiliselt kõrgetele gaasihindadele, mistõttu on tänavused hinnangulised söeinvesteeringud peaaegu kuus korda kõrgemal tasemest, mis on kooskõlas ülemaailmsete 2030. aasta kliimaeesmärkidega.

Birol ütles, et taastuvenergia laienemise kõige olulisemaks takistuseks on endiselt probleemid projektide elektrivõrkudega ühendamisel. „Me näeme Euroopas, USAs, Aasias ja Aafrikas projekte, kus võrk on peamine probleem. Kui me ei suuda vähendada lubade andmise aega, ei saa me näha taastuvenergia kiiret laienemist,“ ütles ta. Suurbritannias on taastuvenergiaprojektide arendajad kurtnud, et nad on sunnitud elektrivõrguga liitumist ootama üle kümne aasta.

© Guardian News & Media