Interporto Padova on tehnoloogiliselt kõige arenenum Itaalia sadam, mis ühendab Padovat suuremate Itaalia ja Euroopa sadamate ning oluliste maismaaterminalidega Kesk- ja Põhja-Euroopas. Sadama jõudlus on umbes 8000 kaubarongi ja 500 000 konteinerit aastas.

Riigi hallatav ettevõte on aastaid töötanud kasumlikult: aastal 2022 oli käive 35,7 mln eurot.

Veneto piirkonna asepresident Elisa De Berti rõhutas selle sadama taristu strateegilist tähtsust nii Veneto maakonna ja Itaalia jaoks kui ka rahvusvaheliselt. Tema väitel on kestlikkusesse investeerimine väga oluline.

OmnisPoweri juht Orinta Eivaitė Interporto Padova president Franco Pasqualetti

Ettevõtte Omnis Power ehitatud uue eksperimentaalse elektrijaama ainulaadsus seisneb selles, et jaamal on fotogalvaaniliste paneelide abil toodetud elektri salvestamise süsteem, tänu millele toimib energiavarustus ka öösel ja ilmastikuoludes, mis ei võimalda terminali vajaduste rahuldamiseks vajalikul hulgal elektrit toota. See on esimene omataoline süsteem, mis on Itaalias terminali või sadamasse paigaldatud.

Interporto Padova president Franco Pasqualetti ütles Padova ülikooli ajaloolises aulas Palazzo del Bo peetud pidustusel, et ellu viidud eksperimentaalprojekt on järjekordne samm ja kvalitatiivne hüpe kestlikkuse poole, mis aitab tõsta terminali jõudlust turu vajaduste tasemele ning vähendada keskkonnamõju. Selline peaks olema tänapäeval logistika.

Interporto

Viimase 15 aasta jooksul on sadam investeerinud ligikaudu sada miljonit eurot arenenud taristusse ning juhtimis- ja tehnoloogiauuendustesse.

„Seetõttu oleme nüüd kõige arenenum kaubaveolinnak Itaalias,“ sõnas Interporto Padova direktor Roberto Tosetto ja avaldas lootust, et investeeringud alternatiivsetesse energiaallikatesse võimaldavad neil peagi isemajandavaks saada.

Katseprojekti tähelepanuväärseim osa on edumeelne Omnis Poweri energiajaotussüsteem. Kõik Interporto Padovas tehtavad tööd nõuavad alalist 20 MW elektritoidet. Osa energiast pärineb tavalistest energiaallikatest, suurem osa aga taastuvatest allikatest. Omnis Poweri uuenduslik tehnoloogia mängib siin otsustavat rolli.

Protsessidesse on kaasatud ka tehisintellekt, mis optimeerib energiavoogu, muutes selle tõhusamaks, töökindlamaks ja keskkonnasäästlikumaks. Tehisintellekt analüüsib ööpäeva kulgu ja ilmastikutingimusi, kohandamaks elektrivoogu sadama vajadustele. Need tulevikulahendused ei sobi üksnes logistika jaoks.

„See projekt on lihtsalt hämmastav saavutus, mis tõestab tehnoloogiate ja uuenduste väge. Maailmas ainulaadne päikeseelektripark on julge eksperiment, mis kahtlemata rabab ja muudab kogu maailma suhtumist kestlikkuse poole püüdlemisel.

Tänapäeval, kui kestlikkus, sotsiaalne vastutus ja looduskaitse on kogu maailma prioriteedid, on see projekt inspireeriv eeskuju mitte ainult Euroopale, vaid kogu globaalsele maailmale,“ väitis OmnisPoweri peadirektor Orinta Eivaitė.

Seda projekti juurutades tuli Interporto Padoval ja OmnisPoweril ellu viia ülijulge katse, mille eesmärk oli saavutada täielik sõltumatus, kaaluda terminali avalikust elektrivõrgust lahti ühendamist ning suurendada sadama konkurentsivõimet, sest elektriturul on hinnad sedavõrd ettearvamatud.

„See projekt on unikaalne ja Euroopas esimene. Edaspidi kavatseme koos partneritega ellu viia veel mitmeid projekte, mille edukus sõltub suurel määral tehisintellekti kaasamisest. Interporto Padova ainulaadne projekt näitas, et iga ettevõte, riigiobjekt või eramajapidamine võib lähitulevikus avalikust tarnijast sõltumatuks saada,“ selgitas Omnis Poweri juht Orinta Eivaitė pärast avapidustusi ajakirjanikele.

Ettevõttegrupp Omnis Power on Euroopas üks päikeseelektrijaamade, akude ja inverterite tootmise liidreid. Omnis Power on eriti uuenduslik tehnoloogiate, teadusuuringute ja konkurentsivõimeliste taastuvenergiatoodete arendamise vallas.

Üle kümne aasta tegutsev laialdase rahvusvahelise kogemusega ettevõte laiendab oma tegevust, suurendab investeeringuid ning seab eesmärgiks Euroopas veelgi kindlamalt kanda kinnitada.

Selle aasta lõpus avatakse Itaalias esimene uue põlvkonna päikesemoodulite tehas tootmisvõimsusega 500 MW aastas. Selles käivitatakse suuri investeeringuid nõudnud erakordsed fotogalvaaniliste paneelide tootmisliinid, mis on täisautomaatsed ja robotiseeritud. Kaasatakse tehisintellekt, mis aitab hallata nii kodumajapidamiste kui ka tööstus- ja energiaettevõtete fotogalvaanilisi süsteeme.

Kiiresti kasvaval ja tugevneval ettevõttel on juba esindused Itaalias, Saksamaal, Leedus, Eestis ja Skandinaavia maades ning rohkesti koostööpartnereid kogu maailmas.

Interporto 50

Täpsem teave Omnis Poweri kohta:

Ettevõttele Omnis Power on omane uuenduslike toodete arendamine, moodsaimate tehnoloogiate juurutamine ja tehisintellekti kaasamine. Ettevõte paneb kuumava päikeseenergia turu kihama, esitledes üha värskemaid uuendusi – nt uue põlvkonna kahepoolseid päikesemooduleid Top con N-Type, mis tagavad tõhusama elektritootmise.

Nimetatud moodulitel puudub tavaliselt esimesele kasutusaastale omane tootmistõhususe järsk langus, nn degradatsioon. Uue põlvkonna päikesemoodulite üks olulisemaid omadusi on moodulite efektiivsuse vähenemine vaid 0,4% võrra aastas.

Kuna päikesemoodulid Top con N-Type on vastupidavamad kõrgetele temperatuuridele, toodavad need elektrit ühtlaselt ka kõige kuumematel päevadel. Need on tõhusad ka kehvema valgustatuse korral ja suurema kasuteguriga kui vanema põlvkonna moodulid Perc type.

Omnis Poweri päikesemoodulite valmistamisel kasutatakse ainult kvaliteetset Saint-Gobaini klaasi ja DuPonti kilet, tagades sel teel moodulite pikaealisuse. Tänu neile teguritele saab Omnis Poweri toodetele anda 25–30-aastase garantii. Tippkvaliteediga klaas võimaldab Omnis Poweril toota järgmise põlvkonna kahepoolseid päikesemooduleid, mis on teiste tootjate omadest tunduvalt kergemad.

OmnisPoweri juht Orinta Eivaitė ja OmnisPower Europe'i Asepresident Van Hoang keskel ning Padua linnapea Sergio Giordani

„Kestlikkus ja uuendused on need nurgakivid, millele tänapäeva maailm ning äri toetuvad. See muudab põhimõtteliselt äri mängureegleid. Meile meeldib uuenduste ja jätkusuutlikkuse juurutamises osaleda. Töötame välja kõige uuenduslikumaid tooteid, rakendame nüüdisaegseimaid tehnoloogiaid ja tehisintellekti,“ rääkis Eivaitė.

Tehisintellekt vähendab energia raiskamist. Eeldatakse, et see lahendus vähendab optimaalselt inimese sekkumist ja suurendab energiavarude kasutamise tõhusust. Turul hakatakse pakkuma suuremat ja mitmekesisemat tootevalikut vastavalt vajadustele.

Omnis Power ei piirdu ainult seadmete tootmisega, vaid töötab koostöös ülikoolide ja innovatsiooniettevõtetega välja ka uusi tehnoloogiaid, tänu millele on turul lähiajal oodata tõelist revolutsiooni.

Ettevõte Omnis Power jätkab lähiaastatel Euroopa riikides tõhusa arenemise kavandamist. Aastal 2024 on plaanis avada veel üks tehas Balti riikides ja alustada tuleval aastal Itaalias koos turuliidritega Hoypoweri uuenduslike akude tootmist. Ettevõtted Omnis Power ja Hoypower on koos välja töötanud tehisintellektiga juhitava täiustatud aku energiasalvestussüsteemi.

Jaga
Kommentaarid