IAEA eksperthinnangut kommenteerides selgitas saatejuht Madis Vasser esmalt, millist rolli mängib IAEA tuumaenergia valdkonnas. „Aatomienergiaagentuur teatavasti tegeleb tuumaenergia promomisega. See on nende üks põhimissioone,“ rääkis ta.

Aatomienergiaagentuur teatavasti tegeleb tuumaenergia promomisega.

Madis Vasser

Ühe aspektina tõi IAEA välja, et Eestil oleks vaja tuumaseadust, rääkis saatejuht Mart Valner. Vasser lisas, et tuumaeksperdid ütlesid väga kavalalt, et isegi kui seadust ennast veel ei ole, siis selles pole hullu, hakake lihtsalt tuumajaama rajamise protsessiga pihta. Tema sõnul oli ekspertide sõnum järgmine: tehke põlveotsas mingi vahepealne seadus valmis ja hiljem saab teha õige lõpliku seaduse.

„See tekitas minu küsimuse, miks nii kiire on, kuhu nii kiire on,“ rääkis Vasser ja lisas, et need jaamad, mida Eesti sihib, ei ole ju veel niipea tulemas. „See kõik jõuab õlitehaseni tagasi. Ma näen paralleele selles, kuidas võetakse hästi kiiruga vastus otsus, mida pärast kahetsetakse,“ rääkis Vasser.

Millist kriitikat saatejuhtidel tuumaenergia kasutuselevõtu protsessile veel jagus, kuula saatest.

1x
00:00

Lõpliku otsuse Eestisse tuumajaama rajamise kohta teeb riigikogu. Selleks et otsust oleks võimalik langetada, kutsus valitsus 2021. aastal kokku ekspertidest koosneva tuumaenergia töörühma. Nende ülesanne on analüüsida tuumajaama rajamise võimalust ja esitada oma järeldused valitsusele. Terviklik aruanne peab valmima hiljemalt käesoleva aasta lõpuks.

Madis Vasser tegeleb energeetikateemadega keskkonnaühenduses Eesti Roheline Liikumine ning Mart Valner tegutseb keskkonna- ja kliimavaldkonna huvikaitseeksperdina Arengukoostöö Ümarlauas.