NEXPO on oluline just seetõttu, et tõsta inimeste teadlikkust ja laiemalt vastata ka teravamatele küsimustele, mis meie keskkonda ja tulevikku puudutavad.

Teele Joost, NEXPO koordinaator

„NEXPO on oluline just seetõttu, et tõsta inimeste teadlikkust ja laiemalt vastata ka teravamatele küsimustele, mis meie keskkonda ja tulevikku puudutavad. Rohetehnoloogiad arenevad ainult siis, kui erinevad osapooled omavahel kokku saavad. Korraldasime messi samaaegselt rohetehnoloogiate nädala raames toimuvate rahvusvaheliste konverentsidega, mis on suunatud investoritele, omavalitsustele-linnajuhtidele ja majandusinimestele, kes samuti eksponentidega tutvumas käisid,“ lootis Joost, et nii mõnigi rohetehnoloogia saab just tänu NEXPO-le tuule tiibadesse.

Enim transpordilahendusi pakkuvaid ettevõtteid

Kõige enam oli NEXPO-l ettevõtteid, kes moel või teisel panustavad linnakeskkonna transpordilahendustesse, kas siis sõiduki või hoopis laadimissüsteemi näol.

„Linnades vurab juba praegu ringi suur hulk erinevaid moodsaid sõidukeid, NEXPO-l kohal olnud ettevõtteid ja nende suundumusi vaadeldes on selge, et elu muutub veelgi mitmekesisemaks ning valikuid tuleb üha juurde. Igal valikul on jätkuvalt oma keskkonnajalajälg, ent rohetehnoloogia pakub senisest personaalsemaid ja loodust vähem kurnavaid lahendusi. Mul on hea meel, et Tallinn on loonud sündmuse, et uuenduslikke ja keskkonda hoidvamaid lahendusi populariseerida. Rohelisem tulevik on vajalik nii igale inimesele kui ka planeedile tervikuna,“ rääkis Joost, et messil sai muu hulgas tutvuda nii vesiniktanklate kontseptsiooni kui ka ilma juhita liikuvate masinatega.

Amiibauto- ja jalgratas

Üllatunud nägusid, rõõmsaid naerupahvakaid ja mõistvaid kaasanoogutusi võis näiteks kohata BeTritoni boksis, kus muheda olemisega lätlane Aigars Lauzis oma amfiib-jalgratast tutvustas. „See on kõige keskkonnasäästlikum viis, kuidas puhast loodust avastada,“ tõi BeTritoni omanik välja elektriratta ning paadi ühendamise suurema sisu. Lauzise eesmärk ei ole oma amfiibsõidukeid ainult müüa, vaid leida koostööpartneriteks kohalikke omavalitsusi või turismiettevõtteid, kes hakkasid tema leiutist suvisel ajal turistidele edasi rentima.

„Sa saad tänu elektriajamile kerge vaevaga vändata kuhu tahes ja ööseks sõidukist paadi teha ning vee peal und nautida või hoopis mööda jõge edasi sõita,“ jutustas mees õhinal sinisest imemasinast, mis mahutab mugavalt magama kaks täiskasvanut. Nii Lätis kui ka Leedus on amfiibrataste renti katsetatud ja see on inimeste seas üha populaarsem. „Kindlasti võiks selle lahenduse käiku võtta ka mõned Eestimaa omavalitsused või turismiorganisatsioonid. See populariseerib keskkonnahoidlikku ja tõeliselt mitmekülgset elamusturismi,“ rääkis Lauzis.

Alexela vesinikujaam

Tehnoloogiad, mis lasevad ressursse lõpuni väärindada

„Meie ehitasime Maardusse biogaasitehase, aga oskame selleks kohandada ka vanu hooneid,“ jagas õhinal BioWoima OY esindaja suures messiboksis, kuidas biojäätmeid väärindades on võimalik keskkonda hoida. Tänu Maardusse püsti pandud tehasele saab nüüd tallinlaste biojäätmetest teha ühes aastas ligi kaks miljonit kuupmeetrit biogaasi aastas. Võiks arvata, et tegu on spetsiifilise valdkonnaga ja boksis külastajaid vähevõitu, kuid vastupidi: biogaasi tootmise tehnoloogiliste lahenduste vastu on huvi suur nii kohalike kui ka välismaiste ettevõtete seas.

Samamoodi tutvustas NEXPO-l oma uuenduslikku lähenemist seenemaailmale Shroomwell, endine Chaga Health. „Toidulisandid on see, mille kaudu meid kõige paremini tuntakse, kuid lisaks soovime metsaomanikele pakkuda lahendusi, kuidas mets võiks tulu toota ka puid maha võtmata,“ sõnas Shroomwelli grupijuht Siim Kabrits. Ettevõte pakub praegu ka võimalusi, et luua musta pässikut kasvatav kasemets ning istutada metsamaale istikud, mille ümber hakkavad peagi kasvama ka kukeseened.

Ehitusvaldkonna innovatsiooni tutvustas teiste hulgas näiteks Eesti ettevõte GScan, kes on oma kasuks tööle pannud kosmosekiirguse ja loonud müoonskanneri, mille abil on võimalik uurida hoonete konstruktsioone neid lahti võtmata. GScan lööb kampa ka kahes Tallinnale olulises projektis – „Test in Tallinn“ ja „Tallinovation“ –, mille raames müoonskanneritega hoonete sisekonstruktsioone uuritakse.

Tähtis sündmus noortele

Messipäevade hommikud olid suunatud noortele, kui NEXPO ala külastasid kooligrupid. Koolinoortele tehtud ekskursioone vedasid Franz Malmsten ja Jaana Hinno, kes tutvustasid noortele nii kohal olnud ettevõtete tegevust kui ka rohetehnoloogia valdkonda laiemalt.

Paistis silma, et noored on rohetehnoloogia valdkonnast ja sellega kaasnevatest uutest võimalustest väga huvitatud, osaleti suure uudishimuga

Teele Joost, NEXPO koordinaator

„Paistis silma, et noored on rohetehnoloogia valdkonnast ja sellega kaasnevatest uutest võimalustest väga huvitatud, osaleti suure uudishimuga. Oli noori, kes vaatlesid messiala lihtsalt siira uudishimu ja avastusrõõmuga, ent oli ka neid, kes juba kaalusid mõttes erinevaid erialavalikuid ning otsisid teemasid, millega ise tulevikus tegelema võiks hakata. Noortele on oluline, et elul ja tööl oleks suurem mõte, raha pole piisav motivaator. Tööl peab olema missioon maailma parandada või midagi suurt korda saata,“ rääkis Joost, et noorte arusaam tulevikust on missioonipõhisem kui eelmistel generatsioonidel.

NEXPO töötajad viisid kõigil päevadel läbi ekskursioone ka tavakülastajatele.

Mulle isegi veidi üllatavalt olid just teadusteemade ettekanded publiku seas kõige menukamad ja kuulajate hulk kõige suurem.

Teele Joost, NEXPO koordinaator

Kaasahaarav lavaprogramm ja põnev pitch

„Kui kolmapäevane lavaprogramm oli suunatud pigem noortele, siis neljapäev oli NEXPO-l pühendatud teadusteemadele. Mulle isegi veidi üllatavalt olid just teadusteemade ettekanded publiku seas kõige menukamad ja kuulajate hulk kõige suurem. Näiteks sai neljapäeval kuulata toiduinnovatsioonist, kogukonnaenergiast ja energiaühistutest, jäätmete, eriti tööstuslike jäätmete väärindamisest ning uutest tehnoloogiatest selles valdkonnas,“ rääkis Joost messilava sisulisest programmist ning lisas, et õhtuti võtsid laval päeva kokku Eesti tuntud muusikud.

NEXPO viimase päeva lõpetas kaasahaarav dünaamiline ja interaktiivne mäng, mis võimaldas idufirmadel end hindamiskomisjonile reaalajas tutvustada. „Pitching’u põnevuse live-tagasiside ettenägematustele andsid hoogu kohtunikud Anu Saagim, Vladimir Svet, Helery Pops, Tarmo Kärsna ning ettevõtteid esitles Kristo Elias.

NEXPO eesmärk oli luua sündmus, mis toob rohetehnoloogia lähemale igale inimesele ja samal ajal on uued lahendused tutvumiseks hõlpsasti leitavad ka investoritele, kes eelmisel nädalal tänu mitmetele Kultuurikatlas aset leidnud konverentsidele Tallinnas viibisid. Need eesmärgid said väga edukalt täidetud,“ võttis Joost kokku.