Narva-Jõesuu linnapea Maksim Iljin ütles ERR-ile, et Enefit on kohtuotsuses välja toodud puudused kõrvaldanud. Ta selgitas, et reedel said nad keskkonnaametilt kooskõlastuse keskkonnamõjude hindamise aruande osas, mille alusel sai linnavalitsus uued ehitudload väljastada. See tähendab, et Enefit Power saab jätkata tehase ehitust käesoleval nädalal. Enefit Poweri juhi Andres Vainola hinnangul käivitub tehase ehitustegevus täies mahus tõenäoliselt jaanuari esimese pooles.

Kompleksluba on puudu

Selleks, et õlitehas tööle saaks hakata, on ettevõttel tarvis ka keskkonnakompleksluba, mille kohta teeb keskkonnaamet otsuse poole aasta jooksul. Novembris tunnistas keskkonnaamet õlitehase keskkonnamõju hindamise aruande nõuetele vastavaks ning mõjuhinnangu valmimise järel teeb amet ligikaudu kuue kuu jooksul otsuse tehase tegevuse alustamiseks vajaliku keskkonnakompleksloa andmise kohta.

„Õlitehas saab tegevuse alustamiseks vajaliku keskkonnakompleksloa üksnes siis, kui veendume, et negatiivse keskkonnamõju tasakaalustamiseks on olemas leevendus- ja kompensatsioonimehhanismid ning kavandatud tootmismaht on vastuvõetav. Loa menetluse käigus on ettevõttel võimalik oma esialgset taotlust muuta,“ selgitas keskkonnaameti peadirektori asetäitja keskkonnakasutuse valdkonnas Erik Kosenkranius.

2019. aasta kevadel käis Eesti Energia välja idee ehitada uus põlevkiviõlitehas Enefit 280-2, aasta hiljem eraldas valitsus tehase ehituseks riigifirmale 125 miljonit eurot maksumaksja raha. Märtsis 2020. aastal sai õlitehase ehitusloa ning kuu hiljem pöördusid keskkonnakaitsjad kohtusse, et ehitusluba vaidlustada. Enne Riigikohtu otsustas jätsid nii Tartu Halduskohus kui ka Tartu Ringkonnakohus keskkonnaorganisatsiooni kaebuse rahuldamata.

Keskkonnakaitsja: me pole üllatunud

„Me pole üllatunud, et Narva-Jõesuu linnavalitsus õlitehasele uue ehitusloa andsid, sest nad on algusest peale väga soovinud seda tehast valmis ehitada,“ kommenteeris MTÜ Loodusvõlu esindaja Kertu Birgit Anton. Tema hinnangul on kurb, et linn ei oska näha oma tulevikku ilma fossiilkütuste tootmiseta. Anton märkis, et uuele ehitusloale vaatamata on õlitehase mõju kliimamuutustele ikkagi väga suur.

Ühtlasi tõi Anton esile Kaja Kallas hiljutise sõnavõtu üleilmsel kliimakonverentsil COP28: „When you say climate crisis, Estonia says let’s act“. Antoni hinnangul on Kallase öelda vastuoluline, sest kodumaal jätkub uue fossiilkütuste tootmise arendamine risti vastupidi sellele, mida on vaja teaduse järgi teha kliimakriisi ohjeldamiseks.