Ootamatult vähe jäätmeid

Tallinn oli esimene pealinn Euroopas, mis rakendas korduskasutatavaid lahendusi niivõrd suurel üritusel nagu oli noorte laulu- ja tantsupidu – üritus tõi kokku üle 100 000 osaleja ja külastaja nii Eestist kui ka välismaalt. Kui 2019. aastal tekkis laulupeol 40 tonni jäätmeid, siis sel suvel pea poole vähem – vaid 22 tonni. Tekkinud jäätmetest läks 2/3 uuesti ringlusse.

Noored laulu- ja tantsupeolised kasutasid peonädalal kokku ca 120 000 korduskasutusnõud

Kui 2019. aastal tekkis laulupeol 40 tonni jäätmeid, siis sel suvel pea poole vähem – vaid 22 tonni.

„Eriti tegi meele heaks see, et biojäätmeid koguti liigiti kaheksa tonni! See on suur kogus,“ kommenteeris Tallinna Strateegiakeskuse ringmajanduse peaspetsialist Liina Kanarbik ning lisas, et selliseid tulemusi ei osatud oodata. „Laulu- ja tantsupeo korraldajad lootsid korduskasutusnõude pealt hoida kokku 3–4 tonni jäätmeid.“

Rahvusvahelise mittetulundusühingu A Greener Festival andmetel on keskmine festivali jäätmete kogus külastaja kohta üks kilogramm, XIII noorte laulu- ja tantsupeol oli selleks aga 163 grammi.

Keskmine festivali jäätmete kogus külastaja kohta üks kilogramm. Laulu- ja tantsupeol oli selleks aga 163 grammi.

Sellise suurprojekti keskkonnasäästlikuks muutmine ei olnud lihtne protsess. Alustasime juba aasta enne XIII noorte laulu- ja tantsupidu arutelude ning tegevuste planeerimisega, et tuua ühe laua taha Laulu- ja Tantsupeo SA, Acento ning erinevad osapooled Tallinna linnast. Nüüd saame öelda, et suur koostöö viis eduka tulemuseni ja soovin siinkohal kõiki asjaosalisi tänada.“

Jõuluturu üleminek korduskasutussüsteemile

Laulupeost veel suurem külastajate arv oli traditsioonilisel Tallinna jõuluturul, mis toimus 1.12.2023 – 7.01.2024 Tallinna raekoja platsil. Tõenäoliselt jäi külastajate arv rohkem kui kuu aega avatud turul 500 000 juurde. Tänavu oli seal esimest korda kasutusel korduskasutatavate nõude pandisüsteem – kokku kasutati ligi 120 000 joogitopsi, ligi 18 000 taldrikut ja üle 50 000 söögiriista (noad, kahvlid, lusikad), tänu millele tekkis mitu tonni vähem jäätmeid võrreldes eelmiste aastatega.

„Turistid võtsid korraldajate sõnul pandisüsteemi nagu meil kehtivat korda ega pööranud sellele suuremat tähelepanu, ka kohalikud külastajad suhtusid süsteemi mõistlikult. Joogi ja söögi hinnale lisandus kaks eurot joogitopsi või taldriku panditasu, joogitopsi kaane eest tuli välja käia lisaks üks euro, mille sai pandinõu tagastamisel tagasi sularahas või pangakaardi kontole. Söögiriistade eest eraldi panditasu maksma ei pidanud. Pandinõu tasu motiveeris tarbijaid nõusid tagastama – tagastati ligi 95 % topsidest, 97 % taldrikutest ning 94 % söögiriistadest. Tänu nõude tagastussüsteemile oli ka turuplats seekord erakordselt puhas: kasutatud anumaid ei jäetud niisama turuplatsi söögilaudadele vedelema,“ selgitas Kanarbik.

Mõningast arusaamatust tekitas see, et pandinõu tagasimaksed pangakaardile ei toimunud silmapilkselt, vaid tehti kuni päeva jooksul. See aeg sõltus pangast, kel ei ole praeguseks veel välja töötatud välkmaksete lahendust tagasimaksete puhul.

Pandisüsteem jõuluturul

Kauplejatele oli aga pandisüsteem koormav: kaheeurone hinnalisa, mis sest, et tagastatav, kajastus kassades: kuumi jooke osteti tänavu võrreldes varasemate aastatega vähem. „Lisaks tuli kauplejal maksta kinni topsiringlus – kulud topside ja taldrikute kogumisele, pesemisele ja pakendamisele. Siiski oli suur rõõm näha, et korduskasutusega tuldi innukalt kaasa.“ Need kaks suurüritust tõestasid, et kuigi pandisüsteem on nii kauplejatele kui ka tarbijatele küllaltki uus, siis see töötab siiski hästi ning täidab oma eesmärki, milleks on jäätmetekke vähendamine.

2023. aasta suvel katsetas ürituste korraldaja Live Nation Estonia oma suurüritustel Depeche Mode’i kontserdil, kus oli ligi 40 000 osalejat ja The Weeknd kontserdil, kus oli ligi 55 000 osalejatkorduskasutatavatele nõudele üleminekut ja seda vvaatamata sellele, et üle 30 000 külastajaga üritustel korduskasutatavate anumate ja söögiriistade kasutamise kohustust tol hetkel polnud. Juba õpetaja Laur ütles, et kui kõike ei jõua, tee pool. „Oleme korraldajale Live Nation Estonia väga tänulikud, et kuigi sööki serveeriti ühekordsetel taldrikutel, siis jooginõud olid asendatud korduskasutatavatega. Suvekontserditel tarbitakse rohkem just jooki ning tänu korduskasutatavatele jooginõudele tekitati mitu tonni vähem segaolmejäätmeid“, ütles Kanarbik. „Tallinn ja üritusi külastanud inimesed on olnud tublid, et on korduskasutussüsteemi nii sujuvalt vastu võtnud. Eelmine aasta tõestas, et avalikel üritustel korduskasutatavatele nõudele üleminek on tehtav ning selles osas enam tagasiminekut ei ole. 2024. aastast tuleb kõikidel avalikel üritustel üle Eesti kasutada vaid korduskasutatavaid anumaid ja söögiriistu ning selle kõige suuremaks võitjaks on keskkond,“ kommenteeris Kanarbik.