Eesti Päevalehega jagas fotot Pärnu maantee rattateest ettevõtja Adam Rang, kes seda teed tihtipeale kasutab. Praegusel ajal ei ole tal võimalik rattateed kasutada, kuna teed katab sahkade poolt kokku lükatud lumi. Kuna rattateed ei ole pildi peal näha, joonistas ta pildile kaks punast joont, mis näitavad, kus rattatee enam-vähem lume all paikneb. Adam Rangi sõnul on see äärmiselt pettumust valmistav, et vaid mõned kuud pärast kohalikke valimisi, kui lubati muuta linn elamisväärsemaks, on rattateed nii halvas seisukorras.

Pärnu maantee kujuteldav rattatee

Tallinna abilinnapea Vladimir Sveti sõnul on Estonia puiestee rattateel olev lumehunnik tänaseks likvideeritud, samuti on linnavalitsus teavitanud lepingupartnerit Pärnu maantee ja Tatari tänava ristmikule kogunenud veeloigust ning probleemi asuti lahendama. Svet rõhutas, et Estonia puiestee rattateel oleva lumehunniku viisid linnavalitsuse info kohaselt sinna mitte linnatänavate koristajad, vaid külgneva kinnistu parkla koristuse eest vastutav firma.

„See talv on meile ja meie lepingupartnerile esimeseks suuremaks katsumuseks rattataristu hooldamisel tihedate lumesadude ajal, kuna mitmed eraldatud rattarajad ja -teed on tekkinud alles sellel suvel. Tuleb nentida, et hooldamises esineb puudujääke ja on selge, et peame parandama linna ja meie partnerite praktikaid. Mõned sammud oleme juba rakendanud sellel talvel, mõtleme ka süsteemsemate muutuste peale, mida saab rakendada järgnevatel talvedel, kui osa tänavahoolduslepinguid läbi saab ja tehakse uued konkursid," kommenteeris abilinnapea.

Liigutakse samm-sammult selles suunas, et kogu talve vältel oleks linn ka rattaga sõidetav ja selle nimel tegeletakse nii taristu välja ehitamisega kui ka hooldamise praktikate parandamisega ja hooldusintensiivsuse tõstmisega, rõhutas Svet. Ta lisas, et kõige olulisem tegevus talvise hooldamise suunas on tegelikult korralike rattateede väljaehitamine, kuna nende tõhusat hooldamist annab korralda palju paremini võrreldes teeäärsete rattaradadega. „Uusi rattateid hakatakse ehitama lähiajal Vana-Kalamaja, Tulika, Jõe ja Pronksi tänavatel, praegu toimub Sadama piirkonna rattatee ehitus. Linna selle aasta eelarves on 1,5 miljonit eurot uute rattateede projekteerimiseks."

Soome tõestab: rattaga saab liigelda ka talvel


Soomlased on tõestanud, et jalgrattaga on võimalik liigelda aastaringselt. Soome linn Oulu on ristinud end lausa maailma talviseks rattapealinnaks, kuna seal on võimalik talvel sõita rattaga sama mugavalt kui suvel. Soome linnaruumi ekspert Pekka Tahkola on jaganud enda Twitteris mitmeid pilte Oulu talvistest rattateedest, järgneval pildil on näha, kui palju lapsi käib linnas talviti rattaga koolis:

Lisaks leiab Youtube'i keskkonnast pika selgitava video selle kohta, miks Soomes saab talvel rattaga sõita, aga Kanadas ei saa.