Austraalia keskkonnaminister Sussan Ley tõstis koaalade kaitsetaset New South Walesis, Queenslandis ja Austraalia pealinna piirkonnas. Otsuse põhjustena nimetas minister 2019.-2020. aastal väldanud maastikutulekahjusid ja pikaajalist põuda, ent ka linnastumist, haiguseid ning viimasel 20 aastal toimunud elupaikade kaotust.

Musta Suve nime all tuntud maastikutulekahjud mõjutasid 2019.-2020. aastal umbes 60 000 koaalat, kes kaotasid elu või elupaiga või said tulekahjude tagajärjel vigastada. Samuti on koaalade elupaikasid mõjutanud metsamajandus, kaevandamine ning kliimakriis, mis võimendab teiste probleemide mõju. New South Walesi omavalitsuse 2020. aastal avaldatud uuring hoiatas, et kui Austraalia valitsus midagi ette ei võta, surevad koaalad osariigis 2050. aastaks välja.

Jaanuaris teatas Austraalia valitsus, et suunab koaalade kaitsesse nelja aasta vältel üle 31 miljoni euro suuruse summa. Uus väljasuremisohus liigi staatus tähendab ka, et osariigid peavad oma otsuste mõju puhul arvestama koaalade olukorraga liigina, mitte vaid oma regiooni põhiselt.